Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Islands statsminister trækker sig efter skattely-skandale

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, går af, men regeringspartierne vil forsøge at fortsætte som regering, skriver NTB.

Sigmundur Gunnlaugsson trækker sig.
Sigmundur Gunnlaugsson trækker sig.

Reykjavik: Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, træder tilbage som følge af de afsløringer, der er kommet frem i de såkaldte Panama-papirer.

Det oplyser Sigurdur Ingi Johansson, der er næstformand i statsministerens parti, Framsóknarflokkurin (Fremskridtspartiet), og som er foreslået som ny statsminister.

- Statsministeren meddelte til partiets gruppemøde, at han vil træde tilbage som statsminister, og at jeg vil overtage, siger Johansson til islandsk tv.

Johansson sidder i dag på posten som landbrugsminister.

Gunnlaugsson har været under pres, efter at hans navn er dukket op blandt de millioner af dokumenter, der er lækket. De viser, at han - ligesom mange andre - har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Islands regeringspartier vil forsøge at fortsætte som regering, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Tidligere på dagen mødtes Gunnlaugsson med Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, for at bede ham opløse parlamentet og udskrive nyvalg.

Men det afviste præsidenten med henvisning til, at han først ønskede at mødes med de øvrige partiledere.

Men det politiske kaos, der er opstået i islandsk politik i kølvandet på Panama-afsløringerne, er fortsat ikke afklaret, siger den politiske iagttager Eirikur Bergmann til NTB.

- Vi har endnu ikke hørt noget fra lederen af Selvstændighedspartiet eller præsidenten. Dette er en meddelelse fra Gunnlaugsson og hans parti. Dette er hans eget forslag, siger Bergmann.

Han mener ikke, at forslaget om, at Gunnlaugsson trækker sig og partiets næstformand fortsætter som statsminister, vil være nok til at stoppe de islandske protester.

- Folk vil have hele regeringen væk. De vil ikke finde sig i dette, siger han.

Mandag aften demonstrerede omkring 20.000 islændinge foran Altinget, skriver netavisen Reykjavik Grapevine.

Gunnlaugsson røg ud i et politisk stormvejr søndag aften, da det blev afsløret, at han og hans kone har været ejere af selskabet Wintris, som er registreret i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

Da de tre store islandske banker - Landsbanki, Glitnir og Kaupthing - gik konkurs i forbindelse med finanskrisen, viste det sig, at Wintris var en af de kreditorer, som havde millioner til gode hos dem. Det oplyste Gunnlaugsson aldrig om, hverken før eller efter han blev valgt til statsminister i 2013.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.