Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Islamisk Stat rykker mod hjertet af Damaskus

I et sjældent samarbejde med islamisterne fra Jabhat al-Nusra har Islamisk Stat erobret størstedelen af den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk nær Damaskus.

Denne gruppe palæstinensere er blandt de 1.600 flygtninge, der er sluppet ud af Yarmuk-lejren. De opholder sig nu på en skole inde i Damaskus. Foto: Youssef Karwasham/AFP
Denne gruppe palæstinensere er blandt de 1.600 flygtninge, der er sluppet ud af Yarmuk-lejren. De opholder sig nu på en skole inde i Damaskus. Foto: Youssef Karwasham/AFP

JERUSALEM: Yarmouk-flygtningelejren i udkanten af Syriens hovedstad, Damaskus, kaldes allerede for palæstinensernes Kobane.

På mindre end en uge har krigere fra Islamisk Stat med hjælp fra Jabhat al-Nusra erobret størstedelen af lejren, der inden krigens start i 2011 var hjemsted for 160.000 palæstinensiske flygtninge. Nu menes omkring 18.000 palæstinensere at være fanget i byen. 3.500 af dem er børn. En af dem, en 12-årig palæstinensisk pige, blev i går dræbt af en snigskytte fra Islamisk Stat midt i lejren.

Den udvikling er dramatisk på grund af den i forvejen meget skrøbelige humanitære situation i lejren, der tidligere har været under præsident Assads belejring.

»Situationen i lejren er mere desperat end nogensinde før,« siger Pierre Krahenbuhl fra FNs flygtningeorgan UNRWA i en pressebriefing.

I løbet af tirsdag forlangte FNs Sikkerhedsråd »humanitær adgang« til lejren for at være i stand til at hjælpe de indespærrede palæstinensere.

Befolkningen i Yarmouk har demonstreret en række gange under den syriske borger­krig, fordi de anklager Bashar al-Assad for at forsøge at sulte dem ihjel ved at forhindre varer i at nå frem til lejren.

Islamisk Stat svarede i går igen med billeder af maddepoter fra lejren, der ifølge IS er blevet gemt for lokalbefolkningen af de væbnede palæstinensiske grupper for at skabe et forværret billede af tilstandene i lejren.

1.600 hjulpet ud

I løbet af tirsdag lykkedes det de væbnede palæstinensiske grupper at hjælpe omkring 1.600 palæstinensere ud ad lejren. Det er fortrinsvis gruppen Aknaf Bet al-Maqdis med tilknytning til Hamas, der kæmper på palæstinensernes vegne i Yarmouk.

I går meddelte palæstinensiske kilder i Libanon, at væbnede palæstinensiske volontører allerede er på vej fra Libanon til Yarmouk-lejren for at kæmpe mod IS. Mange af de palæstinensere, der flygtede under krigen mod Israel i 1948 har bosat sig og stiftet familie i flygtningelejre i Libanon. Alle de væbnede palæstinensiske grupper er repræsenteret i lejren, fra den yderste venstrefløj til Hamas og Islamisk Jihad.

I Gaza, hvor Islamisk Stat repræsenteres af en lille gruppe salafister, arresterede Hamas-styret en af de mest fremtrædende IS-tilhængere. Hamas truer samtidig Islamisk Stat med hævn efter angrebet i Yarmouk.

Islamisk Stats erobring af lejren antyder, at kalifatet er begyndt at prioritere tilstede­værelse i det sydlige Syrien. Dette sker efter Islamisk Stats nederlag mod kurderne i Kobane i det nordlige Syrien og en række andre nederlag i Irak. IS er nu for alvor begyndt at bide sig fast i et område, der hidtil har været domineret af Assads styrker eller andre oppositionsgrupper.

Yarmouk-lejren ligger mindre end ti minutters kørsel fra de centrale dele af Damaskus, og kan bruges af IS til at rette angreb mod den syriske hovedstad.

»Hvis IS er i stand til at bevare sin tilstede­værelse i nærheden af Damaskus, kan det hjælpe organisationen med at tiltrække nye rekrutter. Hele området er i dyb splid mellem forskellige rivaliserende grupper, og IS kan appellere til mange af dem,« siger Hassan Hassan, der er medforfatter til bogen »ISIS: Inside The Army of Terror«.

Ifølge Hassan Hassan har Islamisk Stat udvidet sin indflydelse i det sydlige Syrien i løbet af de seneste måneder. Blandt andet ved at samarbejde med Jabhat al-Nusra, der ellers kæmper under al-Qaedas flag. Islamisk Stat har også oprettet såkaldte sovende celler og købt sig til alliancer i de sydlige dele.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til FNs pressebriefing. Den er siden blevet opdateret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.