Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Isen smelter igen i år

Udbredelsen af arktisk havis ser ifølge forskere ud til at nå ny bundrekord i år.

Isen i Arktis smelter fortsat i højt tempo, og ifølge nye prognoser bliver afsmeltningen af arktisk havis i år ligeså omfattende som sidste år.

Ifølge forskere skrumpede havisen i september sidste år ind til det hidtil mindste areal, siden de begyndte at overvåge isen.

Sidste år nåede arealet ned på under fire millioner kvadratkilometer, hvilket er betydeligt under det gennemsnitlige areal i september på fem-seks millioner kvadratkilometer.

Isens udbredelse er altid mindst i slutningen af den arktiske sommer, mens den er på sit højeste i marts med 13-14 millioner kvadratkilometer.

Forudsigelserne for denne sommers isdække kommer fra forsker fra Nansen-forskningscenteret i Norge. De vil nu i gang med at undersøge, hvorfor isen ser ud til at nå en rekordlav udbredelse igen i år.

De vurderer dog, at det kan forklares med særlige meteorologiske forhold, men de tilføjer, at der også kan være en menneskehånd med i spillet.

Således viser undersøgelser fra Nansen-centeret, at der er klar sammenhæng mellem koncentrationen af CO2 i atmosfæren og udbredelsen af is.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.