Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

IS-ledere klargjorde kursskifte kort før Paris-terror: Nu skal vi sprede kaos i Europa

I december mistede Islamisk Stat 2.500 krigere. Ifølge den amerikanske oberst Steve Warren, der befinder sig i Baghdad, er IS i defensiven i øjeblikket. På billedet ses en IS-soldat med et våben og terrororganisationens karakteristiske sorte flag i Mosul i Irak i juni 2014.
I december mistede Islamisk Stat 2.500 krigere. Ifølge den amerikanske oberst Steve Warren, der befinder sig i Baghdad, er IS i defensiven i øjeblikket. På billedet ses en IS-soldat med et våben og terrororganisationens karakteristiske sorte flag i Mosul i Irak i juni 2014.

Blot ni dage før terrorangrebet, der fandt sted mod Paris den 13. november 2015, mødtes ledere af Islamisk Stat (IS), hvor de blev enige om, at det var på tide at fokusere mere på kontrol af befolkninger frem for landområder i forsøget på at etablere et verdensomspændende kalifat.

Metoden ville være at sprede kaos i Europa.

Det skriver The Guardian, som har haft kontakt til to IS-medlemmer, der skal være bekendte med, hvad der blev talt om ved mødet i byen Tabqah i Syrien.

Helt konkret skulle angreb mod Frankrig, Belgien, Tyskland, Italien og Storbritannien være blevet nævnt som vigtige mål for at få Europa til at bryde sammen indefra. Desuden skulle Spanien også have været bragt på tale, dog ikke i samme omfang som de andre nationer.

Årsagen til skiftet i strategien skulle angiveligt være erkendelsen af, at organisationen ikke kunne fastholde dens overtagne landområder i Syrien og Irak, så længe Vesten bombede dem.

Dertil skulle organisationen efter sigende være lykkedes med at oprette terrorceller i Europa ved at transportere op mod 200 tilhængere til kontinentet gennem de massive flygtningestrømme, der havde medført en slækket kontrol ved grænserne.

Drømmen om et Europa i knæ

The Guardians kilder beretter desuden om et møde fuld af selvsikre og nærmest triumferende ledere.

De fremmødte personer var angiveligt af den klare overbevisning, at kaos og splittelse nemt kunne spredes blandt de europæiske samfund gennem vold.

»Ved mødet snakkede de om, hvilke samfund der først ville bukke under, og hvilke konsekvenser det ville få. De mente, at storslåede angreb ville skabe et stort pres på EU og Nato, hvilket ville være ideelt,« fortæller en kilde til avisen og tilføjer, at Storbritannien blev skønnet til det sværeste sted at opnå succes, mens Belgien blev vurderet som det nemmeste.

I sidste uge blev netop Belgien ramt af et terrorangreb, hvor 34 mennesker mistede livet, mens over 300 blev såret.

Islamisk Stat har angiveligt taget skylden for angrebet, der involverede selvmordsbomber i Bruxelles' lufthavn og ved metrostationen Maelbeek tæt på EUs institutioner i den belgiske hovedstad.

Siden mødet kort før Paris-angrebene har Islamisk Stat lidt store tab - senest hen over påsken, hvor dens næstkommanderende skulle være dræbt ved de syriske regeringstroppers generobring af den strategisk vigtige oldtidsby, Palmyra.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.