Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

IS-knyttet gruppe mistænkt for Jakarta-angreb: Minder om Paris

En gruppe med tilknytning til Islamisk Stat mistænkes for at stå bag eksplosioner i Jakarta, oplyser politiet.

En IS-tilknyttet gruppe kan have stået bag angrebet i Jakarta.
En IS-tilknyttet gruppe kan have stået bag angrebet i Jakarta.

Politiet i Jakarta mistænker en indonesisk gruppe med tilknytning til Islamisk Stat (IS) for at stå bag angrebet i den indonesiske hovedstad torsdag morgen dansk tid.

Politiet oplyser ifølge AFP, at det anser de dødbringende skyderier og eksplosioner i Jakarta for at være en kopi af angrebet i Paris i november.

- Der er en stærk mistanke om, at en IS-knyttet gruppe i Indonesien står bag, siger polititalsmand Anton Charliyan til AFP og bruger et andet navn for Islamisk Stat.

- Ud fra det, vi har set i dag, følger gruppen det samme mønster af angreb som det i Paris, siger han uden at uddybe nærmere.

Oplysningen kommer, efter chefen for landets efterretningstjeneste tidligere torsdag afviste, at Islamisk Stat skulle stå bag eksplosionerne, som ifølge politiet har efterladt fem mistænkte gerningsmænd og to civile døde samt ti sårede.

- To var selvmordsbombere, mens de andre tre blev skudt, mens de forsøgte at kaste bomber, siger polititalsmand Muhammad Iqbal til AFP om de fem formodede angrebsmænd.

I december truede den militante bevægelse Islamisk Stat Indonesien og opfordrede sine krigere til at have Indonesien "i kikkerten".

- Vi har tidligere modtaget trusler fra Islamisk Stat om, at Indonesien vil være i fokus, sagde polititalsmand Anton Charliyan tidligere torsdag til journalister.

Omkring klokken 9.30 dansk tid genvandt politiet kontrollen over den indonesiske hovedstad, efter at seks eksplosioner havde ramt byen. Det oplyser landets vicepolitichef, Budi Gunawan, ifølge AFP.

- Sikkerhedssituationen i centrum af byen er nu under kontrol. Angrebet er overstået, og der er ikke flere gerningsmænd på fri fod, lød det.

Al Jazeera rapporterede tidligere torsdag, at en hollandsk FN-medarbejder er blandt de dræbte.

Det afvises dog ifølge AFP af den hollandske ambassade i Jakarta, som oplyser, at en hollandsk statsborger er blandt de sårede.

Vicepolitichefen bekræfter ifølge AFP, at to civile er blevet dræbt, og at det samlede antal eksplosioner er seks.

Indonesiske medier rapporterer om op mod 17 dræbte, men det er ikke bekræftet fra officielle kilder.

Eksplosionerne skete tilsyneladende nær et indkøbscenter i byen og nær et FN-kontor.

Ifølge oplysninger fra det amerikanske nyhedsbureau AP ramte flere af eksplosionerne også i et nabolag, hvor den tyrkiske og pakistanske ambassade ligger.

Øjenvidner beretter, at betjente og 10-14 ukendte gerningsmænd skød mod hinanden ved en Starbucks-kaffebar, hvor en af eksplosionerne fandt sted, og sikkerhedsstyrker senere rykkede ind.

- Starbucks-caféens vinduer er blæst ud. Jeg kan se tre døde mennesker på gaden. Der har været en pause i skyderiet, men en person er oppe på bygningens tag, og politiet sigter på ham med deres våben, lød det tidligere torsdag fra en fotograf fra Reuters.

Den danske ambassade i Indonesien skriver på sin hjemmeside, at danskere bør holde sig fra offentlige steder.

- Alle danskere opfordres til at udvise agtpågivenhed og holde sig fra offentlige pladser på grund af mulige terroranslag i Jakarta, skriver ambassaden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.