Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irske Sinn Feins mangeårige leder bebuder sin afgang

Gerry Adams blev som ung anklaget for at være medlem af IRA. Næste år stopper han som formand i sit parti.

Den mangeårige formand for det irske parti Sinn Fein, Gerry Adams, siger, at han vil træde tilbage næste år. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Den mangeårige formand for det irske parti Sinn Fein, Gerry Adams, siger, at han vil træde tilbage næste år. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Den mangeårige formand for det irske parti Sinn Fein, Gerry Adams, siger, at han vil træde tilbage næste år, og at han ikke vil genopstille til det irske parlament.

Det rapporterer flere medier.

Adams, der var en central person under den mangeårige blodige konflikt i Nordirland, gav meddelelsen lørdag aften på partiets årsmøde.

- Lederskab betyder at vide, hvornår det er tid til forandringer, og den tid er nu, siger han kort efter, at de delegerede har valgt ham som formand for yderligere et år.

Sinn Fein er under Gerry Adams tre årtier som formand gået fra at være et republikansk oprørsparti til et parti, der er blevet en aktiv demokratisk spiller i Irland og Nordirland.

Men Adams blev i mange år holdt ud i strakt arm af den britiske regering.

Han blev anklaget for at have taget del i undergrundshæren IRA's kamp mod britisk styre i Nordirland.

Det gjorde ikke forhandlingerne nemmere og forhalede derfor muligvis fredsprocessen.

Langfredags-aftalen fra 1998 mellem Storbritannien og Irland og de stridende parter i Nordirland indledte en ny epoke for Sinn Fein, samtidig med at IRA lod sig afvæbne.

Det kulminerede i 2007, hvor Nordirland fik sit hjemmestyre tilbage. Her gik Sinn Fein i regering sammen med den mangeårige modstander, unionistpartiet DUP, der blev ledet af den protestantiske præst Ian Paisley.

Sinn Feins helt overordnede mål er at genforene Nordirland med Den Irske Republik.

69-årige Gerry Adams har ledet Sinn Fein siden 1983. Hans afløser vil blive fundet på en ekstraordinær kongres næste år.

Et godt bud på en ny formand kunne være den nuværende næstformand, Mary Lou McDonald.

Det 48-årige parlamentsmedlem adskiller sig fra Adams ved, at hun ikke har nogen forbindelse til IRA.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.