Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irsk kvinde nægtet abort - døde af blodforgiftning

En irsk kvinde er død af blodforgiftning, efter hospitalet nægtede hende den abort, som angiveligt kunne have reddet hendes liv. Det har vakt harme i Irland og resten af verden.

Den 21. oktober mødte den irske tandlæge Savita Halappanavar op på University Hospital Galway. Den 31-årige kvinde klagede over kraftige rygsmerter. Hun var på det tidspunkt 17 uger henne i sin graviditet, og da lægerne på hospitalet opdagede, at smerterne skyldtes, at en ufrivillig abort var undervejs, blev hun indlagt.

Hendes mand fortæller, at da Savita fik at vide, at hun var i gang med at abortere, begyndte hun at bede om at få foretaget medicinsk abort. Det blev hun ved med at bede om de næste tre dage, da hendes smerter blev værre og værre.

Irland eller Republikken Irland er et stærkt katolsk land, og her er abort forbudt - medmindre det udføres i forsøg på at redde morens liv. Og det var også det svar, Savita fik, hver gang hun bad lægerne om at få fjernet det allerede døende foster. Savita var derfor tvunget til at vente på, at fosterets hjerte holdt op med at slå.

Selv om Savita var født i Indien og derfor var hverken irsk eller katolik, nægtede lægerne at udføre en medicinsk abort, før fosteret var helt dødt - på trods af at Savita klagede over smerter, begyndte at ryste, kaste op og til sidst besvimede.

Først tre dage efter det var konstateret, at Savita var i gang med at abortere ufrivilligt, stoppede fosterets hjerte med at slå, og lægerne fjernede resterne af graviditeten fra Savitas livmoder. Efter operationen blev Savita overført til intensivafdelingen - hendes puls var lav og hendes temperatur var høj, men hun var trods alt stabil.

Det blev hun ved med at være indtil lørdag den 28. oktober. Da holdt hendes hjerte, lever og nyrer op med at fungere. Lørdag aften døde Savita Halappanavar af blodforgiftning formodentlig som følge af fostervand, der i tre dage var sivet ud af hendes livmoder og ud i hendes krop.

Om det var det døende foster og om blodforgiftningen kom netop på grund af det skal nu undersøges nærmere. Men Savita Halappanavars dødsfald har uanset, at sagen ikke er undersøgt til bunds endnu, skabt et ramaskrig i Irland og rundt om i verden.

Fornyet abort-debat

Hundredvis af demonstranter samlede sig i går foran The Dáil - underhuset i Irlands parlament - for at protestere mod Savita Halappanavars død. Irlands sundhedsminister, James Reilly, har bedt om at få klarlagt omstændighederne for kvindens død. Samtidig har hospitalet iværksat sin egen undersøgelse af sagen.

Abortlovgivningen i Irland har gennem flere år været genstand for politiske diskussioner i landet.

Der har i flere år eksisteret såkaldt 'abortturisme', hvor mange irske kvinder tager til England for at få foretaget en abort. Mellem 2001 og 2008 tog 45.645 kvinder med irske adresser til England for at få foretaget en abort.

Det var Højesteret, som i 1992 vedtog, at kvinder har ret til abort, hvis deres liv er i fare. Men beslutningen er aldrig blevet fulgt op med en lov, som understøtter den.

Mens Savitas død nu undersøges nærmere, fortalte Praveen Halappanavar, Savitas enkemand, onsdag den irske tv-station RTÈ om den sorg, der ramte ham sidste måned:

- Vi var på toppen af verden - alle var så spændte og talte hele tiden om babyen, sagde han.

I stedet for at holde en nyfødt baby endte han med at sidde med sin hustrus hånd i sin:
- Jeg holdt hende i hånden, mens de prøvede at pumpe liv i hendes hjerte. Så sagde én af lægerne til mig, at de havde mistet hende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.