Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irsk abortlov under beskydning efter gravid kvindes død

En gravid kvindes død på et hospital i Irland har vækket debatten om den irske abortlovgivning på ny. I dag mødes tusinder til lysdemonstrationer i Irland, Storbritannien og Belgien til støtte for en ændring af den irske lov om abort.

Den 31-årige gravide tandlæge Savita Halappanavar døde i slutningen af oktobermåned af blodforgiftning på et irsk hospital efter gentagne gange at have bedt lægerne om at foretage en medicinsk abort. Hun blev indlagt efter lægerne havde konstateret, at hun allerede var i gang med en ufrivillig abort, og at hendes 17-uger gamle foster uundgåeligt ville dø inden for få dage.

Tilsyneladende kunne Savita Halappanavar være reddet, men den strenge irske abortlovgivning forhindrede lægerne i at foretage sig noget for at redde Savitas liv, før fosterets hjerte var holdt helt op med at slå.

Da det skete tre dage efter Savitas indlæggelse, og lægerne endelig fik fjernet resterne af graviditeten fra hendes livmoder, var det for sent. Den 28. oktober døde Savita på University Hospital Galways intensivafdeling.

Allerede nu har hastagget #Savita bredt sig på Twitter, hvor både irere og andre nationaliteter udtrykker sympati for Savitas familie og harme over den irske lovgivning.

Ifølge irsk abortlovgivning er det forbudt for læger at foretage en medicinsk abort, medmindre det er for at redde moderens liv.

Det var Højesteret, som i 1992 vedtog, at kvinder har ret til abort, hvis deres liv er i fare. Men beslutningen er aldrig blevet fulgt op med en lov, som understøtter den.

Og det er netop den manglende lov, som tusindvis af demonstranter i Dublin i aften mødes for at protestere imod med en såkaldt lys-demonstration. Arrangørerne forventer, at der også vil være demonstrationer i Irland, Storbritannien og Belgien. I går, fredag, gik demonstranter på gaden i de indiske byer New Delhi og Bangalore, mens der er planlagt en lignende demonstration i New York på mandag den 19. november.

Der er sat to undersøgelser af Savitas død i gang. Både hospitalets egen undersøgelse samt en undersøgelse, som HSE, de irske sundhedsmyndigheder, foretager. Undersøgelserne skal præsenteres for den irske regering, så snart konklusionerne ligger klar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.