Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irma og Harvey kan puste til væksten i USA's økonomi

Den umiddelbare effekt af orkanerne Harvey og Irma er negativ for USA's økonomi, men i 2018 kan det vende.

Den umiddelbare effekt af orkanerne Harvey og Irma er negativ for USA's økonomi, men i 2018 kan det vende.
Den umiddelbare effekt af orkanerne Harvey og Irma er negativ for USA's økonomi, men i 2018 kan det vende.

De to kraftige orkaner, der har ramt USA de seneste uger, kan øge den økonomiske vækst i 2018. Det sker på grund af den genopbygning, der følger i hælene af orkanernes hærgen.

Det siger chefen for den amerikanske forbundsbanks afdeling i New York.

»Den langsigtede effekt af disse katastrofer er, uheldigvis, at den økonomiske aktivitet stiger, fordi du skal genopbygge alle de ting, der er blevet beskadiget i stormene,« siger William Dudley i et interview med tv-stationen CNBC.

Orkanernes umiddelbare påvirkning på økonomien er dog negativ. Det er et flertal af økonomer enige om i en rundspørge lavet af nyhedsbureauet Bloomberg News.

Da orkanen Harvey med voldsom kraft drev ind over Texas 25. august, blev en stor del af USA's olieraffinaderier sat ud af spillet, og Houston, USA's fjerdestørste by, gik stort set i stå.

Ifølge guvernøren i Texas, Greg Abbott, kan Harvey samlet have forårsaget ødelæggelser for op til 180 milliarder dollar, der er cirka 1,1 milliarder kroner.

Harveys hærgen kan sænke den økonomiske vækst i USA med 0,3 procentpoint i tredje kvartal, fremgår det af gennemsnitsskønnet fra 36 økonomer i Bloombergs undersøgelse.

Og orkanen Irma, der søndag gik i land i Florida, vil forstærke den tendens, siger økonom Michelle Meyer fra Bank of America i New York.

Hun har trimmet sit skøn for væksten i indeværende kvartal fra 2,9 procent til nu 2,5 procent.

»Tidligere har vi set, at det tager en del tid, før effekterne af genopbygningen slår igennem i de økonomiske nøgletal,« siger hun.

»En del af opsvinget vil ikke kunne mærkes før første halvår (af 2018, red.),« siger hun til Bloomberg.

Meget afhænger dog af, hvor store ødelæggelser Irma efterlader sig. Miami og det sydlige Florida er blandt USA's største turistområder.

»Det kan få stor betydning for mange af Floridas største byer, og det kan vise sig i arbejdsløshedstallene«, siger Sean Snaith fra University of Central Florida til cnnmoney.com.

Delstatens store produktion af citrusfrugter kan også blive ramt af stormen, nævner han.

Torsdag viste den ugentlige opgørelse over antallet af førstegangsansøgere til dagpenge i USA den største stigning i over to år. Hovedparten af de nye ansøgere kom fra Texas.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.