Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irland holder folkeafstemning om abort til maj

Irland har næsten totalforbud mod abort. Afstemning kan bane vej for forfatningsændringer.

Irland har næsten totalforbud mod abort. Afstemning kan bane vej for forfatningsændringer.
Irland har næsten totalforbud mod abort. Afstemning kan bane vej for forfatningsændringer.

Irland vil holde folkeafstemning om en liberalisering af landets abortlovgivning den 25. maj, oplyser regeringsmedlemmer.

Det bliver første gang i 35 år, at befolkningen får mulighed for at få ændret en af verdens strengeste lovgivninger på området.

Vælgerne vil blive stillet over for spørgsmålet om, hvorvidt de vil have ophævet den ottende forfatningsændring fra 1983, der »anerkender den ufødtes ret til liv«.

Tusindvis af irske piger og kvinder rejser årligt til England og Wales for at få foretaget en abort.

Allerede i efteråret sidste år meddelte den irske regering, at den planlægger en folkeafstemning om abort i løbet af maj eller juni 2018.

Myndighederne er under den nuværende lovgivning forpligtet til at tage hensyn til et ufødt barn i samme grad, som de skal tage hensyn til moren. Dermed er abort kun tilladt, når kvindens liv er i fare.

Men ikke i tilfælde af eksempelvis voldtægt, incest eller et ikke levedygtigt foster.

I de seneste år er opbakningen til en lempelse af Irlands strenge abortlovgivning vokset i befolkningen.

»Efter måneders debat får den irske befolkning nu muligheden for at give deres mening til kende,« siger sundhedsminister Simon Harris og tilføjer:

»Mit budskab er, at hvis I ikke længere kan acceptere, at tusindvis af kvinder hvert år rejser til udlandet for at få afsluttet deres svangerskab, så er det nu, at det skal ændres.«

Den romersk-katolske kirkes engang så stærke indflydelse på politik og samfundsnormer er blevet svagere i de senere år - blandt andet på grund af skandalerne om katolske præsters sexmisbrug af børn.

Den irske folkeafstemning bliver holdt, tre måneder før pave Frans kommer på et første pavebesøg i Irland i næsten 40 år.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.