Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irans øverste leder: »Dette er en brand, som de vestlige magter selv har antændt«

Ayatollah Ali Khamenei mener, at Vestens politik i Mellemøsten giver bagslag. Det viser IS-attentaterne.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger i en tale i Teheran, at der stadig er brug for revolutionære tanker i den islamiske stat. Reuters/Handout
Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger i en tale i Teheran, at der stadig er brug for revolutionære tanker i den islamiske stat. Reuters/Handout

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger i en tv-transmitteret tale, at Islamisk Stats (IS) attentater i blandt andet Europa viser, at Vestens politik i Mellemøsten giver bagslag.

»I dag bliver Daesh (en betegnelse for IS red.) skubbet ud af sit fødested Irak og Syrien og flytter til andre lande - Afghanistan, Pakistan og selv Filippinerne og europæiske lande,« siger Khamenei.

»Dette er en brand, som de vestlige magter selv har antændt, og nu giver den bagslag,« siger ayatollahen i en tale.

Den holdes i forbindelse med en ceremoni, som markerer den gamle revolutionsleder ayatollah Khomenis død i 1989.

Iran er et shiamuslimsk land, som blandt andre USA og den sunnimuslimske stormagt i Golfen, Saudi-Arabien, beskylder for at være en kilde til terror og uro i Mellemøsten.

IS er sunnimuslimsk.

Under USA's præsident Donald Trumps nylige besøg i Saudi-Arabien indgik Trump en aftale med den saudiarabiske ledelse om salg af amerikanske våben for 110 milliarder dollar.

Khamenei brugte sin tale til at tage noget af luften ud af den mere reformvenlig retorik, som præsident Hassan Rouhani har brugt under den nylige valgkamp, der endte med, at Rouhani blev genvalgt som præsident.

Blandt andet kaldte Rouhani sin konservative modkandidat for »en ekstremist«, og han lovede flere frihedsrettigheder til borgerne og mere dialog med Vesten.

Men den øverste leder maner til forsigtighed.

»Afvis ikke revolutionær opførsel som ekstremisme. I dag har landet behov for at være revolutionært,« siger Khamenei.

Han siger, at det store saudiarabiske våbenkøb er den pris, som rivalen i Golfen betaler for at være på samme side som USA.

»For at gå på kompromis med USA's nye præsident er den saudiarabiske regering tvunget til bruge halvdelen af sine finansielle ressourcer, så det flugter med USA's mål og er i overensstemmelse med Amerikas vilje,« lyder det fra lederen i Iran.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.