Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran shopper 100 amerikanske fly med ny aftale

Det amerikanske flyselskab Boeing har indgået en stor aftale med Iran om en leverance af fly.

Iran har desperat brug for at få fornyet sit arsenal af fly, derfor har de netop indgået en aftale om en kæmpeordre hos Boeing. Scanpix/Juan Mabromata
Iran har desperat brug for at få fornyet sit arsenal af fly, derfor har de netop indgået en aftale om en kæmpeordre hos Boeing. Scanpix/Juan Mabromata

Iran og den amerikanske flygigant Boeing har indgået en aftale om køb af 100 fly, der skal forny landets flyarsenal, siger lederen for Teherans civile lufthavnsmyndigheder søndag.

- Vi har 250 fly i landet, 230 af dem skal erstattes, siger Ali Abedzadeh, der er formand for de civile lufthavnsmyndigheder, og tilføjer, at aftalen stadig mangler godkendelse fra den amerikanske regering.

I et interview med en iransk avis, siger Abdedzadeh, at der ikke er en tidsplan for, hvornår landet opnår en kontrakt med USA.

Aftalen kommer efter, at Iran i knap ti år har været underlagt økonomiske sanktioner fra det internationale samfund. Efter indgåelsen af en aftale om det iranske atomprogram i januar er en række af sanktionerne dog blevet ophævet.

Det betyder blandt andet, at flyproducenterne Boeing og Airbus må sælge fly og flydele til Irans civile luftfartsindustri.

Derudover må eksport af iransk olie og gas til EU genoptages, og vestlige selskaber kan levere udstyr til Irans olie- og gasfelter.

Iran har desperat brug for at modernisere sine aldrende passagerfly. Ifølge landets myndigheder kan man kun anvende 150 ud af landets samlede flåde på 250 fly.

Tidligere på året meddelte Iran derfor også, at landet ville købe 114 Airbus-fly.

I alt har landet bestilt omkring 200 fly fra vestlige producenter siden midten af januar, da de økonomiske sanktioner blev løftet.

En række sanktioner vil dog fortsat gælde i Iran i adskillige år, herunder sanktioner rettet mod Irans missilprogram og handel med tunge våben.

Samtidig kan de ophævede sanktioner genindføres, hvis Iran ikke fortsat lever op til sin del af aftalen.

Aftalen skal sikre, at det iranske atomprogram kun har fredelige formål og indebærer blandt andet international kontrol af iranske atomanlæg for at sikre, at de ikke kan bruges til at fremstille våben.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.