Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran lemper lovgivning for narkotikasmugling

Tusindvis af dødsdømte iranere vil få ændret deres straf til fængsel, skriver lokale medier.

Arkivfoto. Tusindvis af dødsdømte iranere vil få ændret deres straf til fængsel, skriver lokale medier.
Arkivfoto. Tusindvis af dødsdømte iranere vil få ændret deres straf til fængsel, skriver lokale medier.

Tusindvis af iranere, som sidder på dødsgangen og venter på at blive henrettet for narkotikakriminalitet, undgår hængning. Der indføres nemlig nye og mere lempelige love, skriver lokale medier i Teheran onsdag.

Ayatollah Sadegh Larijani, som er den øverst ansvarlige for Irans retssystem, har givet domstolene ordre til at stoppe afsigelser af dødsstraffe for narkotikasmugling.

Domstolene skal også gennemgå sager på ny, hvor der er afsagt dødsstraf. Det skriver retsvæsnets nyhedsbureau Mizanonline.

»Den nye lovgivning omfatter omkring 5000 sager, hvor der er afsagt dødsstraf for narkotikasmugling,« skriver Det Iranske Dagblad, som citerer fra et direktiv udstedt af Larijani.

»De fleste af de dømte vil få ændret deres dødsstraf til fængselsstraf på mellem 20 og 30 år,« hedder det.

Iran offentliggør ikke officielle tal for antallet af årlige henrettelser. Ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty International var det kun Kina, der eksekverede flere dødsdomme end Iran i 2016.

Den nye lovgivning blev behandlet i parlamentet i august, efter at spørgsmålet har været diskuteret i årevis i politiet, i retsvæsnet og i parlamentet.

Loven fastslår, at den mængde narkotika, der kan udløse dødsstraf, fremover skal være på mindst to kilo. Hidtil har den været på 30 gram. Dette gælder kemisk forarbejdede og kemiske fremstillede stoffer som heroin, kokain og amfetamin.

For naturlige stoffer som opium og marihuana er mængden, som udløser dødsstraf, mindst 50 kilo.

Dødsstraf bliver bibeholdt for personer, som leder narkotikabander, eller som udnytter unge under 18 år til narkotikakriminalitet.

Irans naboland Afghanistan producerer over 90 procent af verdens opium. Det udvindes af valmuesaft, og det kan raffineres til heroin.

En betydelig del af de opiater, som produceres i Afghanistan og sælges i Europa og andre steder, sendes gennem Iran. Hvert år destruerer Iran hundredvis af ton af narkotika.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.