Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran kalder abes rumfærd en succes

Astronaut-abe blev sendt 120 kilometer op i rummet og vendte sikkert hjem igen, lyder det fra det iranske forsvarministerium efter mandagens opsendelse.

Iran har angiveligt med succes sendt en abe op i rummet og hjem igen. Billedet her er taget fra en video udsendt af Irans statsejede Press TV.
Iran har angiveligt med succes sendt en abe op i rummet og hjem igen. Billedet her er taget fra en video udsendt af Irans statsejede Press TV.

IRAN: Ifølge det iranske forsvarsministerium var landets opsendelse af en abe i en raket til rummet en succes og baner vejen for at sende et menneske i rummet, siger Irans forsvarsminister, Ahmad Vahidi til det iranske nyhedsbureau Fars ifølge CNN.

- Denne succes er det første skridt mod at få et menneske i rummet og baner vejen for andre ting, siger Vahidi, men erkender, at der stadig er meget lang vej til, at Iran kan realisere drømmen om at sende et menneske i rummet.

Ifølge det iranske forsvarsministerium blev aben affyret i den såkaldte Pishgam-raket, som nåede en højde på 120 kilometer, inden den vendte tilbage med »lasten intakt«.

- Aben landede sikkert og er i live, og det er et stort skridt for vores eksperter og forskere, tilføjer forsvarsministeren.

I 2010 sendte Iran også en rotte, en skildpadde og orme i rummet, men i 2011 mislykkedes et lignende forsøg med en abe, dog uden blive forklaret yderligere af de iranske myndigheder.

Alt imens man glæder sig over den seneste opsendelse i Iran, er man knap så begejstret i den vestlige verden, hvor man mistænker opsendelserne for at være en del af udviklingen af vidtrækkende atommissiler.

Det har Iran nægtet og fastslår i stedet, at opsendelserne er et led i bestræbelserne på at kunne sende et menneske i rummet, hvilket præsident Mahmoud Ahmadinejad i 2009 annoncerede, at man ville forsøge at gøre inden 2019.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.