Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran har beriget mindre uran end atomaftale tillader

FN's Atomenergiagentur, IAEA, siger, at Irans lager af lavt beriget uran er langt under det tilladte.

Iran har kun omkring en tredjedel af det berigede uran, som landet har ret til at ligge inde med i henhold til atomaftalen med stormagterne, siger FN's Atomenergiagentur (IAEA).

- Den 18. februar 2017 var Irans mængder af beriget uran op til 3,67 procent U-235 på i alt 101,7 kilo, oplyser IAEA i en kvartalsrapport om de iranske atomaktiviteter.

Aftalen, som Iran har indgået med stormagterne, tillader op til 300 kilo.

Diplomater fra FN siger, at Iran for nylig kom tæt på den øvre grænse på 300 kilo beriget uran. Den fortrolige rapport til IAEA's medlemsstater, er den første siden det amerikanske præsidentskifte.

Præsident Donald Trump har i hårde vendinger kritiseret atomaftalen med iranerne.

Irans præsident, Hassan Rouhani, forsvarede tidligere på måneden aftalen over for Trumps kritik.

- Det er en win-win-aftale. Den kommer alle til gavn, sagde Rouhani.

Frem mod præsidentvalget i USA i november kritiserede Donald Trump mange gange atomaftalen med Iran. Han har dog også sagt, at han ikke nødvendigvis vil "rive den over".

Atomaftalen mellem Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland blev indgået i juli 2015.

Den sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld skal sanktioner mod Iran lettes.

Ifølge præsident Rouhani er aftalen samtidig et udtryk for, hvordan der kan skabes tryghed via diplomati.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.