Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran hævder at have fanget to amerikanske droner

To ubemandede amerikanske spionfly er den seneste fangst for Irans militær. USA afviser at have mistet dem, men Iran har tidligere vist sig i stand sikre sig en amerikanske drone.

IRAN: To små ubemandede amerikanske fly af typen RQ11 Raven er inden for det seneste halve år blevet det iranske militærs bytte. Det siger den iranske admiral Amir Rastegari ifølge Reuters.

De små droner med et vingefang på 1,36 meter og en aktionsradius på 10 kilometer er ifølge admiralen sendt til undersøgelse på et af militærets forskningscentre, hvor teknikerne - stadig ifølge admiralen - har afluret deres informationer og konstruktion.

Iranerne siger også, at de 4. december sikrede sig yderligere en amerikansk mini-drone af typen ScanEagle over Den Persiske Golf. USA flåde benægter kategorisk at have mistet ubemandede fly i området, også den kun 1,25 lange ScanEagle.

De små overvågningsfly bliver i stigende grad anvendt af amerikanske og andre landes flåder, der opererer i det strategiske farvand ud for Iran i Hormuzstrædet.

USA har imidlertid ved andre lejligheder måttet indrømme, at deres droner er gået tabt. Senest var i november, hvor de amerikanske myndigheder anklagede iranerne for at have skudt en drone ned, mens den befandt sig i internationalt luftrum.

Mest pinagtigt for det amerikanske militær var dog offentliggørelsen i september 2011 af en tophemmelig stealth super-drone med form som en flyvende vinge, som det tilsyneladende lykkedes iranerne at få til at styrte, uden den dog blev knust.

USA sagde, at dronen var blevet ramt af en teknisk fejl, og krævede den udleveret, hvad Iran blot havde et skuldertræk til overs for. I stedet offentliggjorde de iranske medier billeder af flyet med diverse militærfolk poserende ved siden af.

Iran præsenterede i september i år deres egen super-drone, der i udseende minder forbløffende om andre amerikanske propeldrevne droner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.