Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iran er klar til at fordoble uranberigelse ved atomanlæg

Ifølge FNs atomvagthund kan Iran fordoble uranberigelsen ved et af landets atomanlæg.

Iran er klar til at fordoble produktionen fra landets underjordiske uranberigelsesanlæg ved byen Fordo. Det viser en lækket rapport fra FNs atomvagthund, Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, ifølge Reuters.

Og det er noget, der kan øge mistanken fra Vesten om, at iranerne forsøger at udvikle atomvåben, skriver Reuters. Styret i hovedstaden Teheran fastholder dog, at landets atomprogram udelukkende har fredelige hensigter.

Uranberigelsen foregår ved hjælp af såkaldte centrifuger, og der er skal være op mod 3.000 af disse ved Fordo. 700 af dem er i funktion, men ifølge den lækkede rapport kan dette tal altså stige til 1.400 - ifølge eksperter kan alle 3.000 dog være i brug inden for nogle måneder.

Fordo-anlægget befinder sig langt inde under et bjerg på en militærbase sydvest for Teheran, og ifølge eksperter kan der på stedet beriges uran i en grad, så det kan bruges til atomvåben.

Ifølge rapporten har Iran produceret omkring 233 kilo uran af såkaldt høj kvalitet siden 2010, hvilket er en øgning med 43 kilo siden august. Rapporten konkluderer, at agenturet »ikke var i stand... til at konkludere, at al atommateriale i Iran er i fredelige aktiviteter«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.