Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iraks Højesteret annullerer kurdisk uafhængighedsafstemning

Kurdisk afstemning om uafhængighed er blevet dømt forfatningsstridig af Iraks Højesteret.

Medlemmer af det Irakisk-Kurdiske Demokratiske Parti.
Medlemmer af det Irakisk-Kurdiske Demokratiske Parti.

Bagdad. Højesteret i Irak dømmer den kurdiske folkeafstemning om uafhængighed forfatningsstridig, det oplyser retten ifølge nyhedsbureauet AFP.

I en udtalelse hedder det, at der er taget en beslutning om at erklære afstemningen, der blev afholdt 25. september i 2017, for "ikke-konstitutionel", og at "alle konsekvenser og resultater deraf annulleres".

Valget 25. september har optændt konflikten mellem den irakiske regering og det kurdiske folk.

Ved valget stemte 92 procent af kurderne i det nordlige Irak for en løsrivelse. Mens valgdeltagelsen var på mere end 72 procent. Det viste et officielt resultat ifølge den kurdiske valgkommission.

Afstemningen vakte vrede i Iraks hovedstad, Bagdad, og i nabolandene Iran og Tyrkiet, hvor der bor kurdiske mindretal.

Allerede inden valget blev afholdt, krævede Iraks premierminister, Haider al-Abadi, at kurderne annullerede udfaldet af afstemningen.

Det var den kurdiske leder, Massoud Barzani, der ønskede afstemningen.

Han argumenterede for, at afstemningen ikke var bindende. Derimod skulle afstemningen give ham mandat til at forhandle med regeringen i Bagdad om regionens løsrivelse fra Irak.

Barzani har siden trukket sig som kurdernes præsident for at kunne få en ny og styrket position i det kurdiske parlament.

Det er sket ved en afstemningen, hvor det kurdiske parlamentet har stemt for en lovændring, så Barzanis magt omfordeles.

Beslutningen faldt dog ikke i god jord hos alle kurdere.

Mens parlamentet tog stilling til spørgsmålet, blev bygningen stormet af vrede demonstranter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.