Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iraks hær gør klar til angreb på det vestlige Mosul

Irakiske styrker har fundet kemikalier, som Islamisk Stat havde forsøgt at bruge til våben

En soldat fra Iraks specialstyrker ved Mosuls universitet, hvor militæret har vundet et brohoved, som kan anvendes under en offensiv mod Islamisk Stat i den vestlige del af storbyen. Reuters/Ahmed Saad
En soldat fra Iraks specialstyrker ved Mosuls universitet, hvor militæret har vundet et brohoved, som kan anvendes under en offensiv mod Islamisk Stat i den vestlige del af storbyen. Reuters/Ahmed Saad

København. Kampe ved den irakiske storby Mosul er taget til i styrke, og de militære styrker forbereder en offensiv mod Islamisk Stat (IS) i den vestlige del af byen efter at have vundet kontrol over den østlige del.

Der er samtidig meldinger om, at op mod 30 civile skal være blevet dræbt ved et luftangreb mod en IS-kontrolleret del af Mosul. Angrebet skete ifølge lokale indbyggere torsdag i bydelen Mosul al-Jadida.

Det vides ikke, om angrebet blev udført at irakiske fly eller fly fra den USA-ledede koalition, som bekæmper Islamisk Stat.

Der blev lørdag udkæmpet intense kampe i Mosuls universitetsområde.

- Der er stadig kampe i gang. Vi gik ind på universitetet fredag og har vundet kontrol over adskillige bygninger, siger general Abdelwahab Al-Saadi fra de irakiske antiterrorstyrker.

- Det vil blive befriet fuldstændigt i de kommende timer, tilføjer han lørdag eftermiddag.

De irakiske styrker har også fundet kemikalier, som IS havde forsøgt at bruge til våben.

FN siger, at de militante fik fingre i atomart materiale, som var beregnet til forskning på universitetet, da de indtog Mosul og store dele af det nordlige Irak i 2014.

IS har blandt andet anvendt sennepsgas i Syrien og Irak.

Med en erobring af hele universitetets område vil de irakiske styrke have vundet et vigtigt brohoved. Her fra vil de kunne angribe Islamisk Stat i den vestlige del af Mosul på den anden side af floden Tigris.

Det irakiske flag var fredag igen over hejst over kontoret for provinsregeringen i Mosul. Derudover har de irakiske styrker taget kontrol over yderligere to broer over Tigris-floden.

Siden nytår har målet for Iraks militær og dets allierede været at erobre den del af byen, der ligger øst for Tigris. Den vestlige del af byen er stadig under Islamisk Stats kontrol.

Hele operationen omkring Mosul involverer ifølge irakiske militærkilder omkring 100.000 soldater. De kommer både fra den irakiske hær, kurdiske militser og shiamilitser.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.