Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irakiske styrker har indledt afgørende slag i Mosul

Irak har søndag morgen iværksat en befrielsesoperation i den vestlige del af Mosul, oplyser premierminister.

Irakiske styrker gør sig klar til en offensiv ved det vestlige Mosul.
Irakiske styrker gør sig klar til en offensiv ved det vestlige Mosul.

Irakiske styrker har søndag indtaget adskillige landsbyer, da de rykkede frem fra deres stillinger i syd mod den vestlige del af storbyen Mosul, som stadig er under Islamisk Stats kontrol, oplyser militærets talsmand.

Den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, meddelte tidligere søndag formelt, at en landoffensiv mod det vestlige Mosul er blevet indledt.

Han opfordrede indtrængende de irakiske styrker til at »respektere menneskerettighederne« under slaget.

En selvmordsbomber sprængte sig selv i luften i bydelen »My Fair Lady«, som hæren for nylig vandt kontrol over. En blev dræbt og ni blev såret ved eksplosionen.

Islamisk Stat er i al væsentlighed under belejring i det vestlige Mosul sammen med anslået 650.000 indbyggere.

Den irakiske hær har nedkastet løbesedler til indbyggerne med instruktioner om, hvordan de skal forholde sig, når soldaterne rykker ind.

»Vi ved, at Islamisk Stat skyder efter folk, der flygter, så mange bliver dræbt og såret,« siger Abdulwahab Al-Saadi, som er en af de ledende officerer i elitestyrkerne.

»Det ville selvfølgelig være lettest for os at bombe jihadisterne med tunge våben, hvis byen var tømt for indbyggere. Men det er vores vigtigste mål at redde civiles liv. Vi er sikre på, at det er bedst for dem at blive i deres hjem frem for at flygte,« siger han.

Irakiske militærstyrker indledte en stor offensiv for at generobre Mosul 17. oktober. Det er Islamisk Stats sidste store bastion i Irak.

Irakiske sikkerhedsstyrker indtog i midten af januar universitetsområdet, da de fik kontrol over hele den østlige del af byen. Storbyen har i to og et halvt år været besat af Islamisk Stat.

Hele operationen omkring Mosul involverer ifølge irakiske militærkilder omkring 100.000 soldater. De kommer både fra den irakiske hær, kurdiske militser og shiamilitser.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.