Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irakiske styrker anklages for grusomme overgreb

Expressen-journalist siger, at det irakiske politi har sin egen "halshugger", som har dræbt snesevis.

En irakisk politimand i en ødelagt bygning i Mosul. Den svenske avis Expressen beretter om en række krigsforbrydelser - begået af irakiske sikkerhedsstyrker. Scanpix/Ahmad Al-rubaye/arkiv
En irakisk politimand i en ødelagt bygning i Mosul. Den svenske avis Expressen beretter om en række krigsforbrydelser - begået af irakiske sikkerhedsstyrker. Scanpix/Ahmad Al-rubaye/arkiv

Stockholm. Irakiske regeringsstyrker begår grusomme overgreb under offensiven for at generobre Mosul fra Islamisk Stat. Det skriver den svenske avis Expressens journalist i Irak.

Magda Gad, som har dækket offensiven mod Islamisk Stat i et år for Expressen, beretter om en række krigsforbrydelser, som hun har været vidne til - begået af irakiske sikkerhedsstyrker.

Både Sverige, Norge og Danmark har været med til at træne og uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker og samarbejder med dem.

- Jeg har længe holdt tæt. Men nu har jeg valgt at bryde tavsheden og stå frem med det, som jeg har set: Jeg har været vidne til krigsforbrydelser, skriver hun.

Gad fortæller, hvordan unge mænd bliver bagbundet, mishandlet og skudt fra klos hold. Og hun fortæller om raketangreb mod tæt befolkede bydele med tusindvis af kvinder og børn.

Expressen-journalisten fortæller også om Falah Aziz, der er "politiets egen halshugger".

Han praler af at have skåret hovedet af 50 levende mennesker og at have dræbt 150 krigere fra Islamisk Stat.

- Jeg sværger, at vi hver dag slagter dem, som de har slagtet os, siger han til den svenske avis.

Danske soldater, som er udstationeret ved Al-Asad-basen i Irak, rapporterer også om overgreb begået af irakiske styrker.

Soldaterne, som indgår i den internationale koalition mod Islamisk Stat, har ifølge Information i de seneste måneder haft mistanke om, at fanger bliver torteret på Al-Asad Airbase i Irak.

200 danske soldater er udstationeret der.

En række indberetninger fra den danske Irak-styrke viser ifølge Information, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel, som den berygtede irakiske specialstyrke Counter Terrorism Service (CTS) driver på basen.

En irakisk kilde på basen fortæller 10. april danskerne, at der foregår tortur "hver nat" på basen.

Få dage senere ser danskerne en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen, heriblandt en fange med "blod på sin skjorte efter, hvad der lignede et sår i nakken".

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.