Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irakiske styrker angriber den sidste IS-lomme i Mosul: »Daesh trækker sine sidste åndedrag«

Syv måneders kampe om den irakiske storby Mosul kan nærme sig en afslutning, siger general fra Iraks styrker.

Irakiske soldater gør sig klar til kamp i Mosul.
Irakiske soldater gør sig klar til kamp i Mosul.

Irakiske styrker, der bliver støttet af USA, er rykket et skridt dybere ind i storbyen Mosul, der har været under Islamisk Stats (IS) kontrol siden 2014.

En lomme i storbyen er stadig på Islamisk Stats hænder, men en syv måneder lang kamp for at drive de ekstremistiske jihadister ud af byen kan snart være ovre.

Det siger brigadegeneral Yahya Rasoul.

»Det er et meget lille område. Med Guds vilje er vi gået ind i den sidste fase,« siger han søndag.

Generalen anslår, at Islamisk Stat har magten over cirka ni procent af den vestlige del af Mosul.

Flere distrikter i området blev stormet af irakiske elitestyrker ved daggry søndag, lyder det i en skriftlig udtalelse fra militæret.

»Daesh trækker sine sidste åndedrag,« siger generalløjtnant Qasim Nazzal til irakisk stats-tv og bruger en anden betegnelse for IS.

»Daeshs krigere er knækkede og trækker sig hurtigt tilbage fra fronten,« siger han videre.

I slutningen af april skrev den statslige avis al-Sabah også, at kampen om Mosul ventes at være ovre i maj.

Byen blev sammen med store områder i det nordlige og vestlige Irak erobret af Islamisk Stat i 2014.

Irakiske tropper indledte sidste år en offensiv med hjælp fra kurdere og shiamilitser på landjorden samt en amerikanskledet aktion med fly.

I januar blev den østlige del af den irakiske storby, der deles i to af floden Tigris, befriet. I slutningen af februar begyndte kampen om den vestlige del - med hjælp fra i alt 100.000 soldater.

FN frygter, at der fortsat befinder sig op mod en halv million mennesker i det område, som stadig er under Islamisk Stats kontrol.

400.000 af dem menes at være i den gamle del af byen uden vandforsyninger eller adgang til sundhedssystemet.

Mosul har haft stor betydning for Islamisk Stat. Det var i den symbolske al-Nuri moské i byen, at Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte sit kalifat over dele af Irak og Syrien i 2014.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.