Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irak i afgørende styrkeprøve med al-Qaeda

Dansk ekspert vurderer, at de irakiske sikkerhedsstyrker har undervurderet al-Qaedas styrke. De kommende dage vil irakerne forsøge at rense to store byer for terrorister.

IRAK: De irakiske byer Fallujah og Ramadi bliver de kommende dage scene for en afgørende styrkeprøve mellem premierminister Nuri al-Malikis sikkerhedsstyrker og store bevæbnede grupper med tilknytning til al-Qaeda.

Forud for de forestående kampe har Maliki opfordret indbyggerne i Fallujah til at gøre fælles front med de bevæbnede stammegrupper, der er modstandere af islamisterne, og smide dem ud, for at på den måde at undgå et storstilet angreb fra sikkerhedsstyrkerne. Samtidig ligger det i kortene, at sikkerhedsstyrkerne ikke venter mere end et par dage med at angribe.

Syd og øst for byen Ramadi var der mandag hårde kampe mellem islamister fra den al-Qaeda-relaterede gruppe ISIL og sikkerhedsstyrkerne.

Ifølge Reuters giver premierminister Maliki direkte udtryk for, at det drejer sig om få dage, før det store angreb kommer.

Den danske mellemøstekspert Helle Lykke Nielsen fra Syddansk Universitet vurderer, at Nuri al-Malaki har undervurderet al-Qaeda-gruppernes styrke, fordi de uhindret har kunnet krydse grænsen til og fra Syrien - og dermed formået at samle betydelige mængder våben og krigere.

»Årsagen til, at de er blevet så stærke, er, at der er kaos i Syrien. Her er al-Qaeda-grupperne blevet kamptrænet, de har masser af penge og en ideologi om et kalifat, som de kæmper for. De er meget slagkraftige og har etableret et magtområde i det nordøstlige Syrien, hvorfra de kan trænge ind i Irak,« siger hun.

De irakiske sikkerhedsstyrker har over julen og nytåret rettet adskillige angreb mod al-Qaeda i Anbar-provinsen, hvor Fallujah og Ramadi ligger.

»De har rent faktisk kunnet stille noget op over for al-Qaeda-grupperne. Takket være de mange våben fra USA har de kunnet sætte gang i den offensiv, der er indledt. Men de har undervurderet, hvor stærke al-Qaeda er, og hvor vrede sunnimuslimerne i området er«, siger Helle Lykke Nielsen.

Selv om der blandt indbyggerne er mange modstandere af de ekstremistiske islamister, er der andre, der kæmper under deres sorte flag i protest mod den shia-dominerede regering i Bagdad, som efter mange sunnimuslimers mening negligerer sunni-flertallet i Anbar.

»Den kombination betød, at de irakiske sikkerhedsstyrker i første omgang måtte trække sig ud af området, men de er vendt tilbage og har rettet nogle ret voldsomme angreb fra luften mod al-Qaeda-krigerne,« fortæller Helle Lykke Nielsen.

Premierminister Maliki skal til april ud i valgkamp, og den danske mellemøstekspert ser også den igangværende offensiv som et ret bogstaveligt startskud:

»Han vil vise, at han er manden, der kan skabe ro i den vestlige del af landet og sørge for, at sunnimuslimerne begynder at opføre sig ordentligt«, lyder vurderingen fra Helle Lykke Nielsen.

Og det bliver irakerne selv, ganske vist med teknisk og efterretningsmæssig hjælp fra USA, der skal neddæmpe al-Qaeda-grupperne. De sidste amerikanske kamptropper forlod Irak i 2011, og udenrigsminister John Kerry sagde mandag, at der absolut ikke er planer om at sende amerikanske soldater til Irak for at hjælpe i kampen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.