Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Internetpioner er død, 26 år gammel

Den 26-årige Aaron Swartz, der var med til at revolutionere internettet, har begået selvmord, få dage før en retssag mod ham skulle begynde.

Aaron Swartz er død.
Aaron Swartz er død.

Et af it-branchens mest lysende talenter, den 26-årige Aaron Swartz, er fundet død i sin lejlighed i New York. Det er angiveligt selvmord, skriver New York Times.

Aaron Swartz er blevet kaldt alt fra Internettroldmand, -pioner og -aktivist på grund af sine meritter og kampen for den frie tilgængelighed af informationer, som han troede så meget på, at det endte med et stort søgsmål for ulovligt at skaffe sig adgang til en database.

Aaron Swartz hængte sig selv i sin lejlighed i New York, hvor han blev fundet af en ven, fortæller Aaron Swartz' onkel, Michael Wolf, til New York Times.

Var med til at skabe RSS og Reddit

Aaron Swartz var allerede som 14-årig med til at udvikle internet-værktøjet RSS-feeds, som giver brugerne mulighed for at abonnere på online-information fra eksempelvis medier og organisationer. Han har også været med til at skabe den populære informations-delingsside Reddit. Senere blev han af New York Times kaldt en internet-folkehelt.

For han kæmpede en kamp. For at gøre mange internet-filer gratis, og for at gøre informationer frit tilgængelige for offentligheden. Det var ikke en kamp uden konsekvenser.

Risikerede 35 år i fængsel

I Juli 2011 blev han af de nationale myndigheder i USA anklaget for at skaffe sig ulovlig adgang til "JSTOR", en database af videnskabelige artikler, som kun kan læses af betalende brugere. Her downloadede han 4,8 mio. artikler, svarende til næsten hele databasen, og risikerede derfor en straf på op til 35 år i fængsel og bøder på én million dollars. Han nægtede sig skyldig i anklagerne, som skulle have været prøvet for retten i næste uge.

Men lørdag blev livet for meget for Aaron Swartz, der tidligere har fortalt, at han har haft selvmordtanker. Og skrevet på sin blog om, hvordan det er at leve med en depression.

I en erklæring skriver familien:

»Aarons engagement over for social lighed var gennemgribende og definerede ham som menneske. Han brugte sine evner som programmør og teknikker, ikke til at blive rig, men til at gøre internettet og verden et mere lige og bedre sted.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.