Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

International kvindekonvoj skal hjælpe syriske kvinder

6736 kvinder er indespærret i syriske fængsler, hvor mange udsættes for tortur, voldtægter og mishandling.

Busser i Samvittigheds-Konvoj på vej væk fra Istanbul vil hjælpe kvinder i syriske fængsler. Konvojen med 2000 kvinder fra det meste af verden ventes at nå den sydlige tyrkiske provins Hatay torsdag, hvor det er Kvindernes Internationale Kampdag. Scanpix/Ozan Kose
Busser i Samvittigheds-Konvoj på vej væk fra Istanbul vil hjælpe kvinder i syriske fængsler. Konvojen med 2000 kvinder fra det meste af verden ventes at nå den sydlige tyrkiske provins Hatay torsdag, hvor det er Kvindernes Internationale Kampdag. Scanpix/Ozan Kose

En international gruppe på 2000 kvinder forlod tirsdag Istanbul i en konvoj af busser med retning mod Syriens grænse, hvor de vil skabe øget fokus på syriske kvinders situation efter syv års borgerkrig.

Busserne i "Samvittigheds-Konvojen" ventes at nå den sydlige tyrkiske provins Hatay torsdag, hvor det er Kvindernes Internationale Kampdag

Borgerkrigen i Syrien har kostet hundredtusinder af menneskeliv og tvunget millioner på flugt væk fra deres hjem. De kvindelige aktivister, der kommer fra 55 forskellige lande, har særlig fokus på kvinder i fængsler.

- Det er nødvendigt, at verden træffer de hurtigste og de bedste forholdsregler for at få beskyttet kvinder i alle krige, siger en syrisk aktivist, der kun vil oplyse sit fornavn Nour, efter at hun har siddet fængslet i Syrien, fordi hun deltog i humanitært arbejde.

- Kvinder er blevet udsat for krig, lidelser, asyl og flugt i alle lande, der berøres af krig. Vi opfordrer hele verden til at beskytte kvinder, siger hun.

Organisatorerne af konvojen siger, at 6736 kvinder, deriblandt 417 piger, for øjeblikket sidder fængslet i Syrien. Det er blevet fastslået, at tusindvis af dem har været udsat for tortur, voldtægt eller andre former for menneskelig mishandling af regeringsstyrkerne og politistyrkerne.

Regimet omkring den syriske præsident, Bashar al-Assad, afviser beskyldningerne om systematisk tortur og udbredte krigsforbrydelser.

FN siger, at sammenbrud i Syrien økonomi og sundhedssystem også rammer kvinderne hårdest.

- Uanset religion, race og etnicitet så indleder kvinder fra verden i dag sammen en rejse for humanitet, siger en skotsk aktivist i konvojen, Yvonne Ridley.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.