Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indonesisk ø hæver sig 25 centimeter efter voldsomt jordskælv

Mindst 300 mennesker døde under jordskælvet på Lombok søndag. Nu har øen hævet sig som følge af skælvet.

En mand vasker sine fødder forud for fredagsbøn på et evakueringscenter i det nordlige Lombok fredag. Sonny Tumbelaka/Ritzau Scanpix
En mand vasker sine fødder forud for fredagsbøn på et evakueringscenter i det nordlige Lombok fredag. Sonny Tumbelaka/Ritzau Scanpix

Søndagens voldsomme jordskælv på den indonesiske ø Lombok har fået øen til at løfte sig 25 centimeter.

Det konstaterer forskere fra Nasa og California Institute of Technology efter at have studeret blandt andet satellitbilleder af øen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

På den nordvestlige del af øen nær jordskælvets epicentrum har jorden løftet sig 25 centimeter, mens jorden andre steder på øen er sunket mellem 5 og 15 centimeter.

Jordskælvet havde en beregnet størrelse på 7,0.

Den seneste melding er, at 319 personer har mistet livet. Det fortalte Indonesiens sikkerhedsminister, H. Wiranto, torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søndagens jordskælv og de efterfølgende ødelæggelser har tvunget 270.000 mennesker ud af deres hjem. Titusinder af huse er helt eller delvist ødelagte.

Af frygt for efterskælv sover mange af øens indbyggere udendørs på nødherberger, som består af telte slået op under åben himmel.

Telte og presenninger ses overalt langs øens veje og på marker. Flere steder er der opstillet telte, hvor læger og andet sundhedspersonale behandler de kvæstede.

I nogle af de midlertidige lejre er de evakuerede ved at løbe tør for mad. Andre lider af psykiske traumer efter søndagens jordskælv.

- Vi har stadig brug for langsigtet hjælp, siger talsmand for landets katastrofeministerium Sutopo Purwo Nugroho ifølge AFP.

Tre fjerdedele af landområderne i det nordlige Lombok har været uden strøm siden søndag.

Både lokale myndigheder og internationale hjælpeorganisationer er begyndt at organisere hjælpen til de titusinder af berørte.

Men de ødelagte veje har gjort det vanskeligt at komme frem til overlevende i bjergrige egne i det nordlige og østlige Lombok, hvor ødelæggelserne er værst.

Torsdag ramte et kraftigt efterskælv Lombok. Skælvet havde en beregnet størrelse på 6,2 oplyser myndighederne.

En uge tidligere havde et andet jordskælv med en beregnet størrelse på 6,9 ramt øen og kostet 17 mennesker livet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.