Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indisk premierminister går på tv efter uro

I en tv-tale opfordrer den indiske premierminister til ro efter voldelige protester mod en gruppevoldtægt.

Demonstranterne kræver, at seks mænd, der er mistænkt for at stå bag voldtægten, idømmes dødsstraf deres gerning, der har sat ny fokus på kvindernes sikkerhed i landet, der ifølge nyhedsbureauet anses som et af de værste steder i verden at være kvinde på grund af det høje antal af børnemord, børneægteskaber og slaveri.
Demonstranterne kræver, at seks mænd, der er mistænkt for at stå bag voldtægten, idømmes dødsstraf deres gerning, der har sat ny fokus på kvindernes sikkerhed i landet, der ifølge nyhedsbureauet anses som et af de værste steder i verden at være kvinde på grund af det høje antal af børnemord, børneægteskaber og slaveri.

Tusindvis af demonstranter har de seneste dage været på gaderne i Indien efter en brutal gruppevoldtægt af en ung, indisk kvinde.

Søndag fik optøjerne politiet til at forbyde protester i flere byer, og i hovedstanden New Delhi måtte ordensmagten bruge tåregas, stave og vandkanoner i et forsøg på at genoprette gadeorden i millionbyen, hvor demonstrationerne havde sat kurs mod præsidentpaladset.

Demonstranterne kræver, at seks mænd, der er mistænkt for at stå bag voldtægten, idømmes dødsstraf deres gerning, der har sat ny fokus på kvindernes sikkerhed i landet, der ifølge nyhedsbureauet anses som et af de værste steder i verden at være kvinde på grund af det høje antal af børnemord, børneægteskaber og slaveri. Regeringen selv har lovet, at den vil arbejde for, at de skyldige bliver idømt fængsel på livstid.

I en tv-tale appellerede premierminister Manmohan Singh til at indstille de voldelige konfrontationer, og lovede at straffe voldtægtsforbryderne for deres "afskyelige" kriminalitet. Desuden lovede Sighn at bestræbe sig på at øge sikkerheden for kvinder i landet ved hjælp af nye initiativer, der blandt andet skal sikre flere politipatruljer, forbud mod busser med gardiner og tonede ruder i offentlige busser og en skrappere lovgivning i forbindelse med voldtægter.

- Jeg appellerer alle berørte borgere til at opretholde fred og ro. Jeg lover, at vi vil gøre alle mulige bestræbelser på at sikre sikkerheden for kvinder i dette land, lød det fra Singh i sin tale til nationen, hvor han også gjorde det klart, at deres vrede er berettiget.

Meldingen kommer efter en uges tavshed fra premierministeren, hvilket har fået kritikken til at rette sig mod regeringernes øverste lag for ikke at handle aktivt og hurtigt nok i sagen. Desuden kommer talen samtidig med, at den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag mødes med netop premierminister Manmohan Singh og den indiske præsident på et officielt statsbesøg i New Delhi. Besøget har fået kampklædt politi og paramilitære tropper til at afspærre centrale dele af centrum af frygt for nye uroligheder og sammenstød i gaderne, der ifølge CNN sårede 78 betjente og 65 demonstranter søndag.

Søndag kunne politiet for første gang afhøre den 23-årige kvinde efter overfaldet. Ifølge hendes forklaring voldtog de skes mænd hende på skift, ligesom hun blev slået med et jernrør og efterfølgende smidt af bussen. Ifølge flere internationale medier er kvinden, hvis navn endnu ikke er blevet offentliggjort, fortsat i en kritisk tilstand.

New Delhi har det højeste antal af sexforbrydelser blandt Indiens største byer med en voldtægt rapporteret i gennemsnit hver 18. time. Ifølge CNN blev der i 2011 rapporteret 572 voldtægter i New Delhi alene, og i 2012 er antallet af anmeldte voldtægter på over 600.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.