Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indien ønsker tættere parløb med USA om terrorbekæmpelse

USA og Indien skal arbejde tættere sammen på mange områder, siger den indiske premierminister i Kongressen.

USA og Indien skal arbejde tættere sammen, lyder budskabet fra den indiske premierminister i en tale i Kongressen i Washington. Det budskab var populært blandt de amerikanske politikere. Scanpix/Molly Riley
USA og Indien skal arbejde tættere sammen, lyder budskabet fra den indiske premierminister i en tale i Kongressen i Washington. Det budskab var populært blandt de amerikanske politikere. Scanpix/Molly Riley

Washington. Indien håber at styrke de sikkerhedspolitiske bånd til USA, siger den indiske premierminister i en tale i Kongressen i Washington.

Med jokes om alt fra politiske konflikter i Kongressen og yoga leverede Narendra Modi en meget populær tale foran de amerikanske parlamentarikere.

Det centrale budskab var ønsket om fælles bekæmpelse af terrorisme. Han benyttede også lejligheden til at takke USA for hjælp, efter massakren i 2008 i Mumbai da 166 blev dræbt.

- Bekæmpelsen af terror skal ske på mange niveauer. De traditionelle værktøjer som militær, efterretningstjeneste og diplomati kan ikke stå alene, siger Modi.

Modi lagde vægt på, at han ønsker et tættere samarbejde med amerikanerne.

- Det aktuelle behov er et tættere sikkerhedssamarbejde, siger Narendra Modi.

Premierministeren blev afbrudt af jubelråb, og han modtog flere stående ovationer fra salen.

Tirsdag mødtes han med den amerikanske præsident, Barack Obama, til en snak om blandt andet klima.

De to politiske ledere var enige om at gøre en indsats for at realisere løfterne i klimaaftalen fra Paris.

Her blev man enige om at ville forhindre, at den globale gennemsnitstemperatur ved udgangen af dette århundrede stiger mere end to grader celsius - og helst ikke mere end 1,5 grader - målt mod førindustrielt niveau.

Modi lover onsdag desuden, at Indien vil støtte en fredelig genopbygning i Afghanistan, som har været en årelang hovedpine for USA.

Regeringschefen formåede at omtale konflikter med både nabolandet Pakistan og stormagten Kina uden at nævne de to lande.

Blandt andet sagde han, at et tættere samarbejde mellem USA og Indien kan styrke freden og velstanden fra Asien til Afrika og fra Det Indiske Ocean til Stillehavet.

- Det kan også bidrage til større sikkerhed på søvejene. Og til handel og fri sejlads på havene.

Netop det sidste er en aktuel strid mellem en række lande i regionen og Kina, som gør krav på øer i Det Sydkinesiske Hav.

Det har også ført til diplomatisk konflikt mellem Kina og USA.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.