Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indekat går 320 km for at komme hjem

Forskere mener, at katte er bedst til at finde hjem, hvis de kun er få kilometer væk. Men det var katten Holly ligeglad med.

ARKIVFOTO. Denne lille killing bliver forhåbentligt aldrig nødt til at gå 320 kilometer for at komme hjem, men skulle det blive nødvendigt, kan katte tilsyneladende navigere over store afstande, viser historien om Holly.
ARKIVFOTO. Denne lille killing bliver forhåbentligt aldrig nødt til at gå 320 kilometer for at komme hjem, men skulle det blive nødvendigt, kan katte tilsyneladende navigere over store afstande, viser historien om Holly.

- Er I overhovedet sikre på, at det er samme kat?

John Bradshaw fra Antrozoology Institute på University of Bristol var noget skeptisk, da han af New York Times fik præsenteret historien om den firårige kat Holly, der formåede at finde hjem efter at være blevet væk fra sine ejere 320 kilometer væk hjemmefra.

Holly, der normalt lever som indekat, var med sine ejere til et arrangement i Daytona Beach i Florida, hvor hun blev væk fra dem. To måneder senere dukkede hun op hos sine ejere, Bonnie og Jacob Richter i West Palm Beach, der ligger 320 kilometer væk.

Men der er ingen tvivl. Ikke nok med at katten Holly har et særdeles karakteristisk udseende, den er spættet i tre farver i ansigtet, katten har også en chip, som den kan identificeres på.

Så langt, så godt. Det er katten Holly, den har bevæget sig 320 kilometer for at komme hjem, men hvordan den kunne finde vej, er lidt af et mysterium. For der findes ikke megen forskning i, hvordan katte navigerer, til forskel på f.eks. trækfugle, skildpadder og insekter, hvis evne til at orientere sig er undersøgt. De bruger blandt andet solen, magnetfelter og lugtesansen.

Man ved, at katte, når de befinder sig i områder, de kender, navigerer ved hjælp af synet og en særdeles veludviklet lugtesans, der gør dem i stand til f.eks. at lugte, at en granskov ligger mod nord og derfor går mod syd.

Peter Borchelt, en New York-baseret dyreadfærdsforsker, foreslår, at katten Holly måske har kunne finde hjem ved at sørge for at have havet på den ene side og vejen på den anden side, mens hun gik, men han ved det ikke, og man vil kun kunne finde ud af, om katte kan navigere over store afstande ved at udføre et eksperiment, de færreste katteejere formentligt vil lægge kat til - nemlig at slippe en større mængde katte løs langt hjemmefra og se, om der er nogen, der finder tilbage. 

Det forsøg, der bedst kan forklare kattes adfærd, er udført i Tyskland i 1954, og det viste, at katte kan finde hjem, men at de er bedst til det, når de er mindre end fem kilometer væk hjemmefra. Den undersøgelse havde Holly, der var 320 kilometer væk hjemmefra, åbenbart ikke læst.

Der er dog andre katte, der også har løbet langt for at komme hjem, blandt dem katten Murka, der i 1989 gik fra Voronezh til Moskva for at komme hjem til sin ejer, der havde efterladt den hos sin egen mor. Katten Ninja brugte et år på at komme fra Washington til Utah, fordi kattens familie havde efterladt den hos familie, mens de selv var på ferie. Og i 1978 gik katten Howie, der ellers var vant til at være en indekat mere end 1600 kilometer for at komme hjem.

At Holly har gået den lange vej og ikke har været heldig at få et lift med en lastbil, viser hendes kløer, der er nedslidte på bagbenene, hvor trædepoterne også er slidte. Katten har også halveret sin vægt og gået fra at veje 13 til 7 kilo. Katten forsvandt på rejse med sine ejere, hun blev efter 14 dage set ved en restaurant, hvor de ansatte satte mad ud til vilde katte. Nytårsaften dukkede katten så op, ganske udmattet i en carport, hvor den knap kunne miawe. Carportens ejere fodrede den og forsøgte at få den til at tage på. Ved et besøg hos en dyrlæge fik de tjekket, om den havde en mikrochip, da de ellers ville beholde den. Det havde den, og Holly blev forenet med sine ejere. Da den kom hjem, faldt den straks til ro - på sin ejers skulder. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.