Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I Kina er Peter Plys systemkritiker - og nu censureret bort

Hvis man tror, at Peter Plys bare er en gul bjørn, så tager man fejl. I Kina er Plys blevet et symbol for såvel præsident Xi Jinping som den kritik, der eksisterer på internettet af systemet i landet. Derfor censurer de kinesiske myndigheder nu den honningglade bjørn.

Peter Plys bliver censureret bort i Kina. Årsagen er, at bloggere er begyndt at brugen bjørnen som symbol på Kinas præsident, Xi Jinping. AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL
Peter Plys bliver censureret bort i Kina. Årsagen er, at bloggere er begyndt at brugen bjørnen som symbol på Kinas præsident, Xi Jinping. AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL

De fleste vil nok forbinde Peter Plys med honning, tegnefilm og Hundredemeterskoven.

Men i Kina har den gule bjørn med det brede smil fået en anden betydning – her er Peter nemlig ikke bare plys og børneunderholdning, han er også en del af systemkritikernes forsøg på at omgå landets udbredte censur. Det skriver BBC.

Det kinesiske navn for Peter Plys såvel som billeder af bjørnen bliver således blokeret og censureret bort i Kina. Det sker, fordi en række bloggere og systemkritikere har brugt Plys som et billede på den kinesiske præsident Xi Jinping.

Da præsidenten tidligere på året mødtes med Japans premierminister, Shinzo Abe, blev de to ledere foreviget på et billede, hvor der gives et noget sløjt håndtryk.

Det er i Kina blevet lavet om til et lige så sløjt håndtryk mellem Plys og Æsel. Også et møde mellem den forhenværende amerikanske præsident Barack Obama og Xi Jinping er blevet Plysificeret.

Men den slags vil det kinesiske styre altså ikke finde sig i. Ifølge BBC skyldes det ikke blot, at det kinesiske Kommunist Parti ikke ønsker en sådan latterliggørelse af præsidenten, men også, at man ikke ønsker, at Plys kan bruges som en såkaldt eufemisme – en forskønnende omskrivning – af Xi Jinping.

BBC skriver også, at det ikke kun er Peter Plys, der bliver blokeret på store dele af det internet, kineserne kan tilgå.

Flere af den slags eufemismer er kommet og gået i Kina, hvor en automatisk spærring også slår til, hvis man skriver Liu Xiaobos navn.

Liu Xiaobo vandt Nobels Fredspris i 2010, men han var også udtalt systemkritiker frem til sin død i sidste uge, og derfor gjorde Kommunist Partiet meget for at holde hans eksistens hemmelig for den kinesiske befolkning.

Kinas Kommunist Parti blev grundlagt i 1921 af bl.a. den senere leder af landet Mao Zedong. Den nuværende præsident, Xi Jinping, har besiddet embedet siden 2013, og inden ham var det Hu Jintao.

Peter Plys’ historie går næsten lige så langt tilbage. Plys og vennerne Æsel, Grisling, Tigerdyret og Ninka Ninus blev skabt i 1926 af englænderen Alan Alexander Milne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.