Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I det kontantløse Sverige stjæler røverne ugler

Sveriges vej til at blive en kontantløs nation har ændret mønstrene i bankrøvernes kriminalitet. Nu går røverne andre veje og stjæler blandt andet ugler.

På det såkaldt dybe net går en enkelt »great grey« ugle, der er den største af uglearterne, til en pris af en million svenske kroner.. AFP PHOTO / DPA / MARCEL KUSCH GERMANY
På det såkaldt dybe net går en enkelt »great grey« ugle, der er den største af uglearterne, til en pris af en million svenske kroner.. AFP PHOTO / DPA / MARCEL KUSCH GERMANY

I 2016 var der kun to større bankrøverier i Sverige. Otte år tidligere var tallet 110.

Mens Sverige hurtigt haster mod at blive verdens første kontantløse nation, er bankrøverne blevet sat på nyt arbejde.

Det amerikanske magasin The Atlantic har lavet en overflyvning af de varer, de kriminelle i stedet er begyndt at gå efter i et samfund, hvor man donerer penge i kirken via en app, hvor man ikke kan købe en busbillet med klingende mønt, og hvor mange butikker nægter at tage imod sedler.

Hvad gør man så som tyv?

Man stjæler Apple-produkter for flere tusind dollars fra en lastbil, imens den kører på vejen, ved at hoppe ind i dens førerhus fra taget af en bil, der kører op på siden af lastbilen med slukkede lygter, så man ikke bliver opdaget.

Ifølge The Atlantic har PostNord oplevet et stigende antal af den slags tyverier. Til magasinet siger Alexis Larsson, PostNords chef for sikkerhed, at de kriminelle er blevet mere interesserede i luksusvarer, fordi der ikke længere er kontanter at hente.

De går også efter designervarer. Sidste år blev Stockholm ramt af en række spektakulære tyverier, hvor man blandt andet brugte en Volvo truck som rambuk gennem facaden til en Chanel-butik, hvis sikkerhedssystem dog vandt over tyvene.

Fem måneder senere forsøgte de kriminelle at ramme et luksus-varehus.

The Atlantic skriver, at hele markedet for truede dyrearter også er blevet overstrømmet af kriminelle, der tidligere ikke var så entusiastiske omkring dyrelivet. Kriminalitet, der involverer truede dyrearter, har ifølge magasinet aldrig været højere i Sverige.

På det såkaldt dybe net går en enkelt »great grey« ugle, der er den største af uglearterne, til en pris af en million svenske kroner.

Samtidig er kriminalitet mod mennesker (overfald, røveri, svindel) også steget, refererer The Atlantic.

Oprindeligt lød argumentet for at skifte fra kontanter til digital betaling, at det ville reducere kriminaliteten.

Men når bankerne ikke længere er attraktive, og Sverige har den laveste rate af hævningerne i kontantautomaterne, finder røverne tilsyneladende nye, kriminelle veje.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.