Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvorfor gjorde han det?

De første brikker til svaret på det spørgsmål, som Amerika stiller sig selv efter skolemassakren i Newtown: Hvorfor dræbte den formodede gerningsmand sin mor, seks andre voksne og tyve små børn?

Over hele USA sørges der for ofrene for skyderiet i Connecticut. Her tændes der lys i Californien.
Over hele USA sørges der for ofrene for skyderiet i Connecticut. Her tændes der lys i Californien.

Spørgsmålet er simpelt nok. Svaret er ikke.

»Hvorfor?«

Den 20-årige Adam Lanza havde besluttet sig for at dø, og han havde besluttet, at mange skulle dø med ham, og en fredag morgen - mindre end to uger før jul - gjorde han alvor af det. Først skød han sin mor, Nancy. Han boede hos hende i et velhaverkvarter i Newtown i Connecticut, og hun var en ivrig samler af skydevåben. Han tog nogle af hendes våben og dræbte hende og efterlod liget i hjemmet.

Så kørte han til Sandy Hook Elementary, en folkeskole for børn i alderen fem til ti år, og han ankom omkring klokken 9.30. Han havde selv gået på skolen i nogle år og var derfor bekendt med geografien, og han skød 20 børn, mange af dem børnehaveklassebørn, og seks voksne. Til sidst skød han sig selv.

27 døde mennesker plus Adam Lanza selv.

Det besvarer stadig ikke spørgsmålet »hvorfor«. Kun »hvad«.

En række amerikanske medier beskrev ham lørdag som forskellige varianter af asocial. I New York Times var han så sky, at han ikke ville lade sig fotografere til gymnasiets blå bog, og i Washington Post var han et problembarn, der altid forårsagede tumult i hjemmet. Medierne var imidlertid enige om, at han led af Aspergers syndrom, og at han fik medicin for den. Aspergers bliver ofte - og uelegant - beskrevet som »autisme light«. De to lidelser deler de samme symptomer, men Aspergers-patienter er typisk ikke så langt bagud i den kognitive og sproglige udvikling.

En famlieven fortæller til Washington Post, at Adam kunne få raserianfald, og at moderen derfor ikke kunne lade storebroderen være alene med ham. Storebroderen, Ryan, var fire år ældre.

Forældrene blev skilt i 2008. Faderen, som var en succesfuld erhvervsmand, flyttede halvanden times kørsel væk - til Hartford - og han fandt hurtigt en ny kone, og skilsmissen tog ifølge familievennen hårdt på Adam og hans storebror. Adam var på det tidspunkt 16 år, og han var »virkelig, virkelig deprimeret«, siger vennen til Washington Post, og skilsmissen fik Adam til at gemme sig endnu mere i sig selv.

Hvilket også er, hvad andre siger til New York Times, som bl.a. har talt med unge mennesker, der gik på gymnasiet med Adam.

- Når man så ham, så så man ingenting. Der var ikke en følelse aftegnet i hans ansigt, siger en klassekammerat.

En anden siger, at han ikke blev drillet, men han fik bare lov til at passe sig selv, og han var letgenkendelig som han gik - som en stiv tinsoldat - gennem skolen.

Alle er enige om, at han var »højintelligent«, og en elev, som sad ved siden af ham, fortæller, at han aldrig sagde noget i klassen, men at han alligevel fik skyhøje karakterer.

- Jeg kunne se hans karakterer på de opgaver, som han fik tilbage, og de var gode.

En klassekammerat, Olivia DeVivo, beskriver til New York Times hans ensomhed med ordene:

- Jeg så ham aldrig sammen med nogen. Jeg kan ikke komme i tanke om én person, som var associeret med ham.

Aspergers, ensomhed, akavethed fortæller stadig ikke »hvorfor«. For hvis det alene var grunden, så ville verden være fuld af tragedier som Newtown og Adam Lanza.

Og det forklarer heller ikke, hvorfor han begyndte fredagen med at skyde sin mor.

For Nancy Lanza var ifølge nyhedsbureauet AP en præmiemor. Venner og naboer sig, at hun ville gøre hvad som helst for sine to sønner. En mor i nabolaget, Gina McDade, siger til New York Times, at hun »var praktisk anlagt, og hun beskyttede altid børnene«. Efter skilsmissen havde hun beholdt familiehjemmet, en to-etagers villa med pool, »et virkelig smukt hjem. Hun var en fantastisk mor og husmor. Man kunne se, at børnene havde førsteprioritet,« siger McDade.

Nancy Lanza fritidsinteresse var tilsyneladende en omfattende våbensamling, som også talte de tre våben, som Adam i går tog med sig til Sandy Hook - en Sig Sauer, en Glock 9 og en Bushmaster kaliber .233. Hun havde våbentilladelse, alle våben var købt lovligt, og som en af hendes bekendte - der vil være anonym - siger til Washington Post:

- Hun var en ordentlig våbensamler. Hun brugte dem ansvarligt. Det er ikke hendes fejl, hvad der skete.

De amerikanske medier er uenige om, hvorvidt Nancy Lanza var børnehaveklasselærer på Sandy Hook, eller hvorvidt hun var deltidsansat assistent, som hjalp til i børnehaveklassen, men hun var tilsyneladende ikke - som først antaget - på skolen under sønnens massemord. Hun var derhjemme, død.

Alt sammen efterlader det flere spørgsmål end det besvarer, og det nærmer sig kun omridset af et svar på det spørgsmål, der hænger over det hele.

»Hvorfor?«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.