Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hvis jeg fik zika-symptomer, ville jeg vente nogle måneder med at dyrke ubeskyttet sex«

Den frygtede zikavirus smitter muligvis ikke kun via myg, men kan måske også overføres seksuelt.

Kommunalmedarbejdere spreder insektgift i byen Recife i Brasilien som led i bekæmpelsen af myggebåren zika-virus.
Kommunalmedarbejdere spreder insektgift i byen Recife i Brasilien som led i bekæmpelsen af myggebåren zika-virus.

Den frygtede zikavirus, som Aarhus Universitetshospital nu også har konstateret i Danmark, har allerede været kædet sammen med fosterskader og lammelser hos voksne. Virusset spreder sig via myg, men forskere øjner ifølge The New York Times også en anden ildevarslende mulighed: At sygdommen kan overføres via sex.

Og på trods af, at mistanken blot hviler på to tilfælde fra lægevidenskaben, som peger på, at sygdommen kan overføres seksuelt, er en generel advarsel ifølge flere eksperter værd at overveje - også til andre end gravide.

»To tilfælde er ikke rigtigt nok til at berettige en stor officiel advarsel, men nogen burde klart anbefale, at man tager sine forholdsregler. Og risikoen for seksuel overførsel af sygdommen bør helt sikkert undersøges til bunds,« siger dr. William Schaffner, præventiv chef ved Vanderbilt University Medical School, til The New York Times.

Og virusekspert Scot Weaver, direktør ved Institute for Human Infections and Immunity ved University of Texas, er heller ikke i tvivl om, at han ville tage sine forholdsregler, hvis uheldet var ude.

»Hvis jeg som mand fik zika-symptomer, ville jeg vente nogle måneder med at dyrke ubeskyttet sex,« siger han avisen.

Som det aktuelt ser ud herhjemme, råder Statens Serum Institut gravide og folk, som overvejer at blive det, til at overveje at udskyde ikke nødvendige rejser til en lang række af de ramte lande i Syd- og Mellemamerika.

Zikavirus smitter gennem aedesmyggen og kan derefter gives videre fra mor til foster under graviditeten eller under fødslen. Og så er virusset altså også under mistanke for at kunne overføres seksuelt.

Læs hele historien

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.