Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hvis han sover, vågner han måske ikke igen«

Den sultestrejkende dansker Abdulhadi al-Khawaja er tæt på døden efter 55 dage uden mad. Villy Søvndal har iværksat en diplomatisk indsats af hidtil uset omfang i en dansk konsulær sag« i et forsøg på at få ham løsladt.

Tiden rinder langsomt ud for Abdulhadi al-Khawaja.

Efter 55 dage uden mad er den sultestrejkende dansk-bahrainer på grænsen til at gå i koma, og Udenrigsministeriet har nu sat alle diplomatiske segl ind for at få ham løsladt fra fangenskabet. Indtil videre uden held.

Tirsdag er den afmagrede al-Khawaja blevet overført til et militærhospital ved Indenrigsministeriets hovedkvarter på grund af hans forværrede tilstand, der bliver betegnet som særdeles kritisk.

En læge i fængslet har ifølge al-Khawajas advokat oplyst, at al-Khawaja »kan gå i koma når som helst«, og at hvis han sover, »er det ikke sikkert, at han vågner igen.« De seneste dage er han kollapset flere gange.

Velvilligt samarbejde

Det internationale pres for at få ham løsladt tager konstant til, og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har tirsdag aften atter understreget, hvordan Danmark i samarbejde med en lang række internationale kolleger og diplomatiske netværk udøver »et massivt pres på alle niveauer for at fremme en løsladelse.«

- Jeg har mødt meget stor velvilje, og der er tale om en international diplomatisk indsats af hidtil uset omfang i en dansk konsulær sag. Jeg kan af hensyn til sagens løsning ikke oplyse, hvem der støtter os i sagen, men det er aktører, der taler med vægt i regionen, udtaler Villy Søvndal.

Den danske ambassadør i Bahrain er i løbende kontakt med de bahrainske myndigheder og besøger dagligt fængslet, hvor al-Khawaja befinder sig. Desuden har Søvndal talt med Bahrains udenrigsminister flere gange - senest i søndags - ligesom flere NGO'er har kastet sig ind i sagen.

- Vi må desværre konstatere, at bestræbelserne endnu ikke har ført til Abdulhadis al-Khawajas løsladelse og udrejse til Danmark. Men indsatsen fortsætter ufortrødent og med fuld styrke - også i påskedagene, forklarer Søvndal.

Bleg, nærmest grålig

Abdulhadi al-Khawajas ene datter, Zainab al-Khawaja, så sin far sidste gang søndag. Hun får løbende status på hans helbred fra fængslet.

Ifølge hende er al-Khawaja bleg, nærmest grålig, hans øjne er sunket ind i kraniet, og han har tabt omkring 25 procent af sin kropsvægt.

- Han var meget, meget svag. Jeg forlod besøget med en fornemmelse af, at min far dør, siger Zainab al-Khawaja i et interview med TV-programmet Democracy Now.

Mandag skulle al-Khawajas appelsag for retten, men den blev udskudt indtil 23. april efter et ganske kort møde. Den udmagrede al-Khawaja var ikke selv til stede i retten, hvor dommeren nægtede at løslade ham og 13 andre ledende oppositionsfigurer mod kaution.

Amnesty frygter, at al-Khawaja ikke vil overleve frem til sin appelsag, da han til den tid vil han have sultestrejket i 75 dage. Til sammenligning er det væsentligt længere tid, end Mahatma Gandhi nogensinde nåede at faste.

Abdulhadi Al-Khawaja er af to omgange blevet idømt livstidsfængsel for sin deltagelse i protesterne mod Bahrains konge, der styrer landet med hård hånd.

Tilbage i juni sidste år blev han idømt den livsvarige fængselsstraf ved en militærdomstol, og en appeldomstol stadfæstede straffen i september. De andre dømte demonstranter fik fængselsstraffe fra to år til livstid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.