Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver dag dør 142 af en overdosis i stof-epidemiramte USA

Voksende afhængighed af stærkt smertestillende medicin har sendt USA i en opiod-epidemi, advarer myndigheder.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fået voldsomme anbefalinger fra en nedsat kommission om at gøre noget ved amerikanernes afhængighed af smertestillende medicin og stoffer som heroin. Free/Colourbox
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fået voldsomme anbefalinger fra en nedsat kommission om at gøre noget ved amerikanernes afhængighed af smertestillende medicin og stoffer som heroin. Free/Colourbox

Chicago. Amerikanske sundhedsmyndigheder har slået alarm, efter at nye tal har vist, at 142 personer i USA dør af en overdosis hver dag. Det skriver The Washington Post.

Og meget tyder på, at tallet vil vokse på grund af et stigende overforbrug af smertestillende medicin, heroin og endnu hårdere stoffer i landet.

Det fik i sidste uge en kommission nedsat af den amerikanske præsident, Donald Trump, til at komme med en voldsom anbefaling:

Præsidenten burde erklære national undtagelsestilstand som reaktion på opiod-epidemien i landet, lød forslaget ifølge avisen.

Trump har selv lovet at "gøre en ende på Amerikas voksende opiod-epidemi".

Men på et pressemøde tirsdag tog han ikke konkret stilling til forslaget.

Ifølge en talsmand for Det Hvide Hus gennemgår administrationen dog stadig rapporten med forslag fra administrationen. Det skriver The Washington Post.

Opoidkrisen i USA har været voksende siden 1990'erne.

Her begyndte læger på baggrund af en lobbyindsats fra producenterne af den stærkt smertestillende medicin at udskrive den i stor stil.

Ifølge nyhedsbureauet AFP udskriver læger i USA i dag mere stærkt smertestillende medicin end noget andet land - nok til at medicinere hver enkel voksen i USA.

Medicinen skubber mange amerikanere ud i misbrug af ulovlige og stærke stoffer som heroin, når deres recepter på den lovlige medicin ophører.

- Læger bærer et enormt ansvar for opiod-krisen, siger professor David Clark i anæstesiologi fra Standford Universitet til AFP.

Han har siddet med i et amerikansk regeringsstøttet udvalg. Udvalget har undersøgt krisen og anbefalet nye retningslinjer for amerikansk sundhedspersonale.

- Vi havde ikke en krise, ind til læger blev engageret i et indbildt potentiale i opioder til at kontrollere kroniske smerter, siger han.

Det er dog ikke kun siden 1990'erne, at USA har haft problemer med stoffer.

Men modsat afhængighed af crack - kokain der kan ryges - som i årtier har været et udbredt blandt fattige, har afhængigheden af opioder ramt et bredt snit af amerikanerne.

Blandt de kendte amerikanere, der blev afhængige af den smertestillende medicin, var poplegenden Prince. Han døde af en overdosis i 2016.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.