Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvem er ham den nye kineser?

Det kinesiske kommunistparti har fået ny partisekretær. Xi Jinping bliver med al sandsynlighed også præsident i 2013, men hvem er den 59-årige kineser, og hvor vil han styre verdens anden største økonomi hen?

For Xi Jinping er en sammensat herre, som ikke umiddelbart på forhånd kan sættes i bås.
For Xi Jinping er en sammensat herre, som ikke umiddelbart på forhånd kan sættes i bås.

Det er ikke kun her i Danmark, at vi kigger på hinanden og undrende spørger, hvem ham den nye partisekretær for det kommunistiske parti i Kina egentlig er.

Også kineserne selv er lidt i vildrede. Især når det gælder, hvilken retning den nye mand ved roret vil styre den økonomi, der i hans regeringstid formentlig vil vokse sig til at blive verdens allerstørste.

For Xi Jinping er en sammensat herre, som ikke umiddelbart på forhånd kan sættes i bås.

- Han er svær at læse som enkeltperson. Hans far var tidligere vicepremierminister, som var med til at gennemføre en række liberale økonomiske reformer, men samtidig har Xi Jinping et tæt forhold til militæret. Både fordi han tidligere har arbejdet for en forsvarsminister, og fordi hans kone faktisk er major, siger Jonas Parello-Plesner, seniorforsker ved tænketanken European Council on Foreign Relations.

Sammen med den nye partisekretær følger også en ny Stående Komité  - det mest magtfulde politiske organ i Kina - som er blevet skåret ned fra ni til syv medlemmer.

- Det er syv sikre teknokrater, der sidder som en del af det kollektive lederskab. Det er ikke nogen, der hver især har lavet meget larm, men at komiteen er blevet skåret ned fra ni til syv gør det til et mere effektiv et beslutningsorgan, siger Jonas Parello-Plesner om den komité, der står over for at skulle håndtere alvorlige problemer som social uro internt i Kina samt Kinas rolle i den globale økonomi.

Selv om Xi Jinpings politiske visioner stadig er uklare, har han overtaget magten i det kommunistiske parti samt magten over militæret usædvanligt glat fra sin forgænger Hu Jintao. Derfor har verdens nye magtfulde mand fra starten frie hænder til at tage fat på landet udfordringer. Og det bør vi i resten af verden følge rigtig godt med i i følge Jonas Parello-Plesner:

- Når man tænker på, hvor intensivt danske medier har dækket det amerikanske præsidentvalg, burde vi følge meget mere med i, hvad der foregår i Kina lige nu. Xi Jinping kommer formentlig til at sidde ved magten i Kina i ti år - det er mere end to præsidentperioder i USA, og det kommer til at være i den periode, at Kina vokser sig til at være verdens største økonomi. Det har enorm økonomisk betydning for os og for resten af verden, siger ha

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.