Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hvad må du ikke tænke om os? Sådan er vi ikke«

Beboerne i den fattige del af Baltimore fejer glasskår og rydder op efter gårsdagens demonstrationer. De fleste skammer sig over ødelæggelserne og volden, fortæller Berlingskes korrespondent i byen.

Der bliver fejet glasskår op i Baltimores gader i dag.Her er to kvinder i gang med oprydningen.
Der bliver fejet glasskår op i Baltimores gader i dag.Her er to kvinder i gang med oprydningen.

Det er tidligt tirsdag morgen i det nordlige Baltimore. Dagen inden har det fattige kvarter dannet rammen om optøjer. En demonstration i anledning af den sorte Freddie Grays begravelse, efter han blev dræbt af politiet, udviklede sig voldeligt, og hele staten er i undtagelsestilstand.

Ti-tolv butikker er hærget, og bygninger er brændt ned. Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen har været inde i en af butikkerne. På gulvet lå knuste kvindemannequiner; her kunne besøgende købe alt fra dametøj til fotoapperater og lotterisedler.

»Ham der ejede butikken var 70 år gammel og sønderknust. Seks rum i butikken var smadret, og han ved ikke, om hans forsikring dækker,« siger Kristian Mouritzen.

Sammen med sin kone bor ejeren oven på butikken. Aftenen inden var konen halvvejs nede ad trapperne med en pistol i hånden, men ejeren holdt hende tilbage.

De fleste indbyggere i bydelen er forfærdede over ødelæggelserne. Men de vil heller ikke kendes ved demonstranterne bag og skammer sig over den drejning, demonstrationen tog, fortæller Kristian Mouritzen.

»Jeg mødte en kvinde, der stod og fejede glasskår op. Hun sagde, »hvad må du ikke tænke om os? Sådan er vi ikke«,« siger han.

CVS Pharmacy var en af de butikker, der blev plyndret og sat ild til.
CVS Pharmacy var en af de butikker, der blev plyndret og sat ild til.

Dobbeltfornemmelse i byen

Kristian Mouritzen taler om en »dobbeltfornemmelse«, når han går rundt i byen.

4. april 1968 blev Martin Luther King Jr. dræbt. Urolighederne, der fulgte, resulterede i tre nedbrændte byer. Washington DC, Chicago og Baltimore. Nogle af de smadrede huse fra 50 år siden står stadigvæk ubeboelige i bydelen.

Denne gang vil beboerne i Baltimore ikke lade de ødelagte og brændte bygninger stå til, vurderer Kristian Mouritzen.

Der er et stærkt sammenhold i bydelen, hvor beboerne først for syv-otte år siden begyndte at få fodfæste på tilværelsen. De har forsøgt at få forretninger tilbage, åbne lokalcentre for de unge og få gang i byudviklingen.

»Nu ligger det i ruiner,« siger korrespondenten.

Borgerrettighedsbevægelse på vej i Baltimore

Tilbage står stadig en dyb mistillid til politiet og kæmpe frustrationer over fattigdommen. Selv om størstedelen af beboerne ikke støtter op om de voldelige demonstrationer, er der en klar frustration over, at sorte har sværere ved at klare sig.

I Baltimore har politiet haft ry for at være brutalt, og selv om byens nye, sorte borgmester forsøger at ændre mentaliteten i styrken, tager den slags tid, betoner Kristian Mouritzen.

En af de butikker, der blev smadret under urolighederne i Baltimore natten til tirsdag.
En af de butikker, der blev smadret under urolighederne i Baltimore natten til tirsdag.

En anden forandring er til gengæld begyndt at finde sted. Til forskel fra andre byer kan man her mærke et holdningsskifte.

Lige inden telefonsamtalen har Kristian Mouritzen været vidne til et skænderi mellem fire mænd på gaden.

»Du skulle tage at få dig et arbejde,« sagde én af mændene til en anden.

Holdninger som den kan blive en del af en ny slags borgerrettighedsbevægelse.

»Folk i ghettoerne begynder at mene, at de skal tage ansvar for sig selv. Den holdning er begyndt at blive mere udbredt,« siger Kristian Mouritzen.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.