Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hund bliver medlem af de tyske socialdemokrater – kan stemme ved vigtig afstemning

I Tyskland har avisen Bild meldt en hund ind i det tyske socialdemokrati. Det firbenede partimedlem har ret til at deltage i afstemning om Tysklands politiske fremtid, og det vækker bekymring for demokratiets sundhedstilstand.

Hunden Lima er blevet meldt ind i det tyske socialdemokrati og kan stemme ved en vigtig kommende urafstemning. Formiddagsavisen Bild har indmeldt Lima for at vise, hvor nemt det er at manipulere valgresultater. Hunden her må dog nøjes med at se til, mens dens ejer er i stemmeboksen. (Modelfoto)
Hunden Lima er blevet meldt ind i det tyske socialdemokrati og kan stemme ved en vigtig kommende urafstemning. Formiddagsavisen Bild har indmeldt Lima for at vise, hvor nemt det er at manipulere valgresultater. Hunden her må dog nøjes med at se til, mens dens ejer er i stemmeboksen. (Modelfoto)

Det er ikke usædvanligt, at utilfredse tyske socialdemokrater bjæffer op, når partiledelsen træffer upopulære beslutninger.

Men det var ikke meningen, at hunden Lima uden videre skulle udstyres med socialdemokratisk partibog og retten til at deltage i en afstemning, der kan afgøre Tysklands politiske fremtid.

Det er formiddagsavisen Bild, der står bag indmeldelsen af den firbenede socialdemokrat. Avisen ville teste SPDs evne til at kontrollere nyindmeldte medlemmer forud for en vigtig urafstemning, der kan udløse nyvalg eller tvinge Angela Merkel til at forsøge at danne en mindretalsregering.

I de kommende uger skal de kriseramte socialdemokrater nemlig brevstemme om, hvorvidt SPD skal danne regering med de konservative partier CDU og CSU. Udsigten til endnu en regering som juniorpartner under Angela Merkel møder stærk modstand blandt mange socialdemokrater og har ført til en bølge af indmeldelser i partiet.

Indmeldelsen af Lima antyder, at den socialdemokratiske partiorganisation har vanskeligt ved at håndtere de mange nye medlemmer.

»Kære Lima, jeg glæder mig over din indmeldelse i SPD«, lød svaret ifølge Bild. »Din indmeldelse er registreret i vores medlemsdatabase. Det betyder, at du kan deltage i medlemsafstemningen om en mulig koalitionsaftale.«

Angiveligt er det også lykkedes Bild at indmelde en kat, der lyder navnet Kotka Kowalska, skriver avisen Die Welt.

Bild-redaktøren Nikolaus Blome medgiver, at det er fristende at trække på smilebåndet over de firbenede socialdemokrater. Ikke desto mindre er der tale om en alvorlig sag på et tidspunkt, hvor fremmede stater og hackergrupper i stigende grad forsøger at manipulere med demokratiske processer i vesten, skriver Blome i en kommentar.

»For hvad Bilds (dyre-)forsøg lykkedes med inden for få minutter, kan andre også gøre. I tusindtal. Men med helt andre – og helt umorsomme – motiver«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.