Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hul igennem til satellit 825 millioner kilometer væk

Vækningen af den europæiske rumsonde Rosetta, der befinder sig 825 millioner kilometer ude i rummet, var en succes.

ESA-direktørerne i Darmstadt jubler, da der kommer signal fra Rosetta.
ESA-direktørerne i Darmstadt jubler, da der kommer signal fra Rosetta.

Den europæiske rumsonde Rosetta, som har »sovet« i to og et halvt år, er mandag blevet vækket af ESAs kontrolcenter i tyske Darmstadt, 825 millioner kilometer væk, oplyser AFP.

»Hallo verden!«, skrev ESA således på Twitter mandag aften.

Vækningen begyndte mandag klokken 11 dansk tid, og det vækker især begejstring hos den århusianske virksomhed Terma, at missionen lykkedes. Den højteknologiske virksomhed har leveret strømforsyningen til satellitten, som under hele turen har skullet sørge for, at Rosettas såkaldt onboard-computer og videnskabelige instrumenter har haft adgang til varme og strøm fra solpanelerne, selv når temperaturerne har nærmet sig minus 130 grader.

»Det er helt fantastisk. Vi blev holdt længe på pinebænken, før signalet kom. Men nu ved vi, at vi står ved indgangen til en helt fantastisk mission,« siger senioringeniør på Terma, Hans Jensen, til Berlingske.

Han begyndte at udvikle strømforsyningen for 16 år siden.

Rosetta blev sendt op i 2004, og efter at have sovet i mere end to år, venter der nu rumsonden en fascinerende og historisk rejse, skriver BBC. Målet er, at den skal lande menneskeskabt udstyr på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Inden champagnen kan flyde, og jublen bryde ud, skal rumsonden imidlertid først og fremmest i kredsløb om kometen, der har en diameter på fire kilometer. Det sker først senere på året. Derefter er det planen, at et landingsfartøj skal frigøres fra Rosetta og sendes ned på kometens overflade. Det er første gang nogensinde, at man forsøger at indtage en komet.

Da det mandag aften stod klart, at man havde formået at vække det europæiske rumfartøj, brød jublen ud i kontrolrummet i Darmstadt. Opsendelsen af Rosetta er den mest ambitiøse udforskning af rummet nogensinde i ESA-regi. Den har siden sin opsendelse tilbagelagt syv milliarder kilometer rundt i den indre del af solsystemet.

Ved at analysere kometen forventer forskere at kunne komme solsystemets fødsel nærmere og måske finde frem til, hvordan der kom liv på jorden. Rosetta har ligget i dvale, fordi den var så langt væk fra solen, at den ingen gavn havde af sine solpaneler. Men nu er der altså hul igennem.

»Det var en eventyr-afslutning på et intenst kapitel,« lyder det i pressemeddelelse fra ESA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.