Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hugo Chavez’ genindsættelse udskydes

Genindsættelsen af Venezuelas præsident udskydes på ubestemt tid. Parlamentets flertal har givet ham »al den tid, der skal til« for at komme sig efter kræftoperation på cubansk hospital.

En mand foran et vægmaleri af Venezuelas præsident Hugo Chavez og cubanske Fidel Castro i Managua.
En mand foran et vægmaleri af Venezuelas præsident Hugo Chavez og cubanske Fidel Castro i Managua.

Den 58-årige kræftsyge præsident, Hugo Chavez, er for svag til at rejse hjem til Venezuela og officielt lade sig genindsætte i embedet ved den ceremoni, der efter planen skulle være holdt torsdag i hovedstaden Caracas.

Ifølge internationale medier har flertallet i Venezuelas parlament accepteret, at indsættelsesceremonien udsættes på ubestemt tid. Det skete efter oplæsning af et brev, hvor præsidenten citerer lægerne på det hospital i Cubas hovedstad, Havana, hvor han har gennemgået en kræftoperation, for, at hans rekreation skal strække sig længere end til 10 januar.

Yderligere giver Hugo Chavez ifølge Reuters udtryk for, at han senere vil lade sig indsværge for landets højesteret, som i øvrigt også domineres af hans socialistparti.

Den stærkt kontroversielle Hugo Chavez kom til magten i 1999 og vandt i oktober 2012 endnu seks år i embedet. Derfor betragter han og hans støtter blot indsættelsesceremonien som en formalitet, mens oppositionen ser den som et kardinalpunkt og betegner præsidentens fravær som udtryk for, at han ikke er i stand til at regere landet og derfor bør træde tilbage eller i hvert fald midlertidigt overlade tøjlerne til en af sine allierede.

Hugo Chavez har tidligere peget på sin vicepræsident, Nicolas Maduro, som sin efterfølger, men oppositionen vil hellere have den nyvalgte parlamentsformand og Chavez-allierede, Diosdado Cabello, til at indtage præsidentstolen på midlertidig basis. Det har han dog afvist.

Cabello blev længe anset som Hugo Chavez’ arvtager, indtil han blev overhalet af Nicolas Maduro.

Forfatningen siger, at der skal holdes nyt præsidentvalg indenfor en måned, hvis præsidenten dør eller ikke er i stand til at regere, og tirsdag gik den katolske kirke i landet via den øverste biskop ud med en erklæring om, at det er umoralsk at krænke grundloven for at gennemføre en bestemt politik.

Flere latinamerikanske præsidenter havde meldt deres ankomst til Caracas i forbindelse med indsættelsesceremonien, men nu anmoder regeringen dem om at blive væk.

Der er dog varslet store demonstrationer rundt om i Venezuela som en hyldest til præsidenten. I Caracas vil de finde sted udenfor præsidentpaladset.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.