Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hongkong må lukke museum for Den Himmelske Freds Plads

Organisatorer mener, at politiske pres fra Beijing har lukket museum, der skildrer massakre på demonstranter.

Verdens første museum, som skildrer Kinas nedkæmpelse af studenter på Tiananmen-pladsen, er blevet tvunget til at lukke. Organisatorerne mener, at det er politisk pres fra Beijing, som har udvirket lukningen.

Det har været stor interesse for museet i Hongkong blandt turister fra Kina.

Halvdelen af de 20.000 besøgende, som museet har haft, siden åbningen i 2014, er kommet fra selve Kina, hvor det er forbudt at tale om myndighedernes voldelige nedkæmpelse af unge, som krævede mere demokrati.

- Jeg tror, at det er politisk motiveret. Den anden side har ubegrænsede ressourcer, siger parlamentarikeren Albert Ho, som leder gruppen bag museet, Hong Kong Alliancen til støtte for Kinas Patriotiske Demokratiske Bevægelser.

Alliancen siger, at der bruges bureaukratiske påskud for at lukke museet - blandt andet er de lokaler, som museet er indrettet i, blevet opsagt.

Organisatorerne vil forsøge at finde en ny bygning, men de virker opgivende i deres udtalelser, hvilket står i skarp kontrast til udmeldingerne ved åbningen for to år siden.

- Vi har juridisk støtte, og vi er overbeviste om, at vi kan klare et retsopgør, hed det dengang.

Den permanente udstilling mindes de mange unge, der blev dræbt, da myndighederne satte kampvogne og soldater til brutalt at rydde pladsen i Beijing den 3. og 4. juni i 1989.

Hongkong har delvist selvstyre, og indbyggerne har ret til at forsamles og ytre sig mere frit, mens det er forbudt at tale om myndighedernes fremfærd på Den Himmelske Freds Plads i selve Kina.

Mange kinesere har end ikke kendskab til begivenheden.

Uafhængige iagttagere siger, at omkring 1000 mennesker blev dræbt i Beijing. Dertil kommer en del, der blev dræbt andre steder under urolighederne.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.