Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hollandsk journalist anholdt i Tyrkiet for Erdogan-kritik

Tyrkisk konsulat i Holland skal have bedt tyrkiske organisationer om at holde øje med Erdogan-fornærmelser.

En hollandsk journalist blev tidligt søndag anholdt i sit hjem i Tyrkiet, fordi hun havde sendt tweets, som kritiserede den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, skriver journalisten selv på sin Twitterprofil.

»Politi ved døren. Det er ingen vittighed. Jeg er ikke fri, men bliver bragt på hospitalet for at blive undersøgt, inden jeg skal stilles over for anklagemyndigheden,« skriver Ebru Umar, som er en kendt ateistisk og feministisk journalist med tyrkisk baggrund.

For nylig skrev Umar i en artikel i det hollandske dagblad Metro kritisk om Erdogan, hvilket skal være baggrunden for anholdelsen.

Det hollandske udenrigsministerium oplyser i et tweet, at det er i tæt kontakt med Umar og med de lokale myndigheder i Tyrkiet, og den hollandske ambassade i Istanbul er også aktivt gået ind i sagen.

Umar blev angiveligt journalist efter at have været under indflydelse af den hollandske filminstruktør Theo van Gogh, som blev dræbt for at have optaget en kontroversiel film om islamisk kultur.

Hun skrev i Metro om diplomatiske spændinger mellem Tyrkiet og Holland.

I Holland har der været udbredt harme over rapporter om, at det tyrkiske konsulat i en mail har opfordret tyrkiske organisationer i Holland til at videregive oplysninger om e-mail og indlæg på sociale medier, der kan fornærme Erdogan eller Tyrkiet.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, siger, at han vil bede Tyrkiet om at forklare baggrunden for den voldsomt kritiserede e-mail fra konsulatet.

Konsulatet siger, at en ansat har anvendt "et uheldigt ordvalg".

Sagen i Holland kommer i kølvandet på en sag fra Tyskland, hvor forbundskansler Angela Merkel har accepteret Tyrkiets anmodning om at retsforfølge en tysk komiker, som har læst et groft digt op om den tyrkiske præsident.

Antallet af retssager om fornærmelser mod Erdogan er mangedoblet i Tyrkiet siden august 2014, hvor han blev valgt til præsidentembedet. For øjeblikket er der næsten 2000 verserende sager.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.