Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Høj fart under stigning førte AirAsia-passagerer i døden

De indonesiske myndigheder konkluderer, at AirAsia-flyet QZ8501 styrtede i havet, fordi flyet blev presset udover dets fysiske formåen.

AirAsia-flyet, der forulykkede i december med 162 personer om bord, steg alt for hurtigt for at undgå uvejr forude. Det var formentlig årsagen til, at flyet tabte fart og styrtede i Javahavet, konkluderer den indonesiske transportminister Ignasius Jonan ifølge BBC.

»I de sidste minutter steg flyet med en alt for høj hastighed, og derefter stallede det (mistede fart, red.),« siger Ignasius Jonan tirsdag ifølge BBC ved en høring om sagen i det indonesiske parlament.

Forleden blev flyets sorte bokse fundet, og det er radardata herfra, som ifølge de indonesiske myndigheder viser, at flyet blev presset udover dets fysiske formåen.

Efter en times flyvning stødte flyet ind i et større uvejr, og piloterne anmode luftfartskontrollen om lov til at stige. Det blev afslået på grund af tæt trafik i luftrummet over flyet. Få sekunder senere mistede man kontakten til AirAsia-flyet.

Ifølge de sorte bokse steg flyet med en hastighed på 6.000 fod - 1.828 meter - i minuttet. Det er langt mere, end et passagerfly kan klare.

»Det er sjældent, at selv et kampfly kan stige med en hastighed på 6.000 fod i minuttet,« sagde den indonesiske transportminister tirsdag.

Ifølge ministeren er et passagerfly ikke designet til at stige med en fart, der er højere end mellem 1.000 og 2.000 fod i minuttet.

Efterforskere har ud fra optagelser af pilotens kommunikation afvist muligheden for, at en terrorhandling skulle være årsagen til flystyrtet.

53 lig er blevet bjærget fra havet ud for Borneos kyst. Efterforskere har lokaliseret flyets skrog, men det er endnu ikke blevet hævet fra havets bund på grund af høje bølger og stærk strøm. Mindre dele, herunder flyets haleparti, er blevet bragt på land.

Flyet lettede 28. december fra Surabaya i Indonesien med kurs mod Singapore.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.