Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historisk genvalg til Obama

USAs præsident hedder atter Barack Obama. Længe før alle stemmer var talt op stod det klart, at han er fuldstændig sikker på fire år mere i Det Hvide Hus. De afgørende svingstater var med ham. Republikanerne holder fast i Repræsentanternes Hus.

Obama-tilhængere jubler, som det står klart, at Barack Obama har vundet præsidentvalget.
Obama-tilhængere jubler, som det står klart, at Barack Obama har vundet præsidentvalget.

"Yes we can" hed det i 2008, og kort efter klokken 5 dansk tid gjorde han det igen: Vandt kampen om verdens mest magtfulde embede.

Barack Hussein Obama er dermed genvalgt som USAs 44. præsident. Og selv om kun omkring 70 pct. af alle stemmer i hele USA var talt, så var der ikke længere tvivl. Flertallet var i hus, og fra New York, Washington og videre til den amerikanske vestkyst brød demokraterne ud i en omfattende fest på byens pladser og gader.

Til tonerne af Aretha Franklins klassiker "Respect" fra 1965 blev der danset løs i demokraternes hovedkvarter i Chicago og i The Big Apple skiftede Empire State Building øjeblikkelig farve til blå - som er demokraternes farve - for at markere sejren.
 
Godt nok lå Mitt Romney længe en anelse foran i kampen om de minimum 270 valgmænd, der skal til for at erobre magten. Men det rykkede pludselig ganske hurtigt, da et flertal af vælgerne i staten Californien valgte at pege på Obama. Og exit polls fra både CNN, Fox og CBS viste samstemmende, at Obama havde erobret adskillige af de alt afgørende svingstater.

Både New Hampshire, Pennsylvania og Wisconsin gik således til Obama. Efterfølgende sendte vælgerne i Iowa ligeledes deres støtte til den siddende præsident. Og endnu mere vigtigt: Også Ohio med 18 valgmandsstemmer sagde "Four More Years".

Og lige netop sidstnævnte var historisk vigtig, eftersom republikanerne aldrig har vundet præsidentvalget uden samtidig at vinde Ohio. Derfor opstod der i de tidlige timer da også en stærk tro på, at sejren lå lige til højrebenet for Obama.

Ganske bemærkelsesværdigt, så mangler resultaterne stadig i staterne Virginia, Colorado og Florida. Men modsat tidligere, så behøver Barack Obama slet ikke bekymre sig om udfaldet i de ellers så ofte afgørende svingstater. Sejren er nemlig så overbevisende i resten af USA, at det er uden betydning.

 

Nederlaget til republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney, er dermed nærmest komplet. Og særlig smertefuldt for Romney bliver det, at han ser ud til at tabe alle sine fire hjemstater: Michigan (hvor han blev født); Massachusetts (hans guvernørstat); New Hampshire (sommerdomicil) og endelig Californien (nuværende bopæl).

Valget ender dog ikke helt sort i sort for republikanerne. Partiet fastholde nemlig flertallet i Repræsentanternes Hus, som er det ene kammer i Kongressen. Demokraterne bevarer til gengæld flertallet i Senatet. Dermed er Kongressens to kamre fortsat delt mellem de to partier.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.