Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historisk drab med bomberobot vækker opsigt: »Vi så ingen anden udvej«

Den formodede gerningsmand fra torsdagens skyderi i Dallas blev dræbt af en robot styret af politiet.

Privatfoto af 25-årig Micah Johnson, der er mistænkt for at havde skudt og dræbt fem betjente og såret ni andre.
Privatfoto af 25-årig Micah Johnson, der er mistænkt for at havde skudt og dræbt fem betjente og såret ni andre.

København. Politiet i Dallas benyttede torsdag aften en "bomberobot" til at dræbe den 25-årig Micah Johnson, der er mistænkt for kort forinden havde skudt og dræbt fem betjente og såret ni andre.

Micah Johnson forskansede sig under en skududveksling med politiet, og på et tidspunkt sendte politiet en robot ind i bygningen, hvor Johnson befandt sig.

Den var udstyret med en bombe, der detonerede i nærheden af den mistænkte, der døde.

Brugen af en robot til at dræbe den 25-årige har vakt opsigt i både udlandet og i Danmark.

Ifølge Peter W. Singer, der forsker i moderne krigsførelse for tænketanken New American Foundation, er det første gang, at en robot bruges af politiet til at dræbe en formodet gerningsmand. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han noterer sig, at amerikanske militær har benyttet metoden i Irak "ad hoc".

- Vi så ingen anden udvej end at bruge vores bomberobot og placere en enhed på en forlængelse af den, som denoterede, hvor den formodede gerningsmand befandt sig, siger David Brown, der er politichef i Dallas.

- Andre muligheder ville have udsat vores betjente for alvorlig fare.

I Danmark er tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen overrasket over brugen af bomberobotten, som han kalder en "optrapning."

- Det er en konsekvens af, at der findes mennesker, som er komplet ligeglade med deres egen eksistens. Hvad gør man med dem? Der har man valgt robotten som et redskab. Det er en optrapning på de præmisser, som selvmordsterroristen også bruger, siger han.

Han er ikke bevidst om, hvorvidt man i Danmark har samme mulighed. Men selv hvis dansk politi har en bomberobot, tvivler han på, at en lignende metode ville blive brugt i Danmark.

- Det strider imod den opfattelse, jeg har af dansk politis ageren. Der vil man på alle mulige måder prøve at tale sig til rette. Man vil prøve at pacificere gerningsmanden på anden vis end at bruge det ultimative redskab, siger han.

Det er klassificeret, hvilke tekniske løsninger og taktiske dispositioner PET kan gøre brug af, oplyser PET's pressetjeneste.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.