Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historiker har opdaget skjult kammer: Er sagnomspunden nazi-skat endelig fundet?

Bunkeren, der ifølge den polske historiker skulle indeholde det sagnomspundne ravkammer.
Bunkeren, der ifølge den polske historiker skulle indeholde det sagnomspundne ravkammer.

En polsk historiker og skattejæger har i en bunker fundet det, som han er »nærmest sikker på«, er en af de mest omtalte og værdifulde nazi-skatte nogensinde - det såkaldte »ravkammer«.

Ifølge Bartlomiej Plebanczyk har radar-tests vist, at der inde i bunkeren findes et skjult rum. Det skulle altså været her, i det - i en bunker i det nordøstlige Polen - at det forsvundne kunstværk skulle være gemt væk.

Det skriver engelske The Telegraph.

I 1700-tallet forærede Preussen ravkammeret til den russiske Zar, da han under et besøg viste enorm begejstring for det. Under Anden Verdenskrig stjal tyskerne angiveligt den værdifulde skat tilbage, og siden har den været sporløst forsvundet.

Nogle mener, at det brændte ned under et bombarderet i 1944, mens andre mener, at de mange værdier kort forinden blev pakket i trækasser og kørt væk.

Angiveligt skulle rummet fylde 55 kvadratmeter og være dekoreret med intet mindre end 6 tons rav. Det blev i 1700-tallet af flere betragtet som verdens ottende vidunder.

Siden 2003 har man kunnet finde en rekonstruktion af rummet ved Katharinapaladset i den russiske by Skt. Petersborg.

Det rekonstruerede ravkammer i Skt. Petersborg, Rusland.
Det rekonstruerede ravkammer i Skt. Petersborg, Rusland.

Der er ad flere omgange gået rygter om, hvor ravkammeret skulle befinde sig. Nu mener historikeren Bartlomiej Plebanczyk, der er leder af Mamerki Museet, altså at have fundet det.

Han fortæller, at en lokal beboer har berettet om flere tyske lastbiler, der afleverede tunge kasser ved bunkeren, da krigen sluttede.

Myndighederne i den nærliggende by Wegorzewo vil undersøge det skjulte rum nærmere.

»Hvis det viser sig ikke at være ravkammeret, gemmer der sig måske andre skatte,« siger byens viceborgmester til en lokal tv-station.

Sidste år var det fremme, at skattejægere muligvis havde fundet et forsvundet nazi-tog i en tunnel, og her var »ravkammeret« også inde i billedet. Rygterne gik på, at netop dette tog skulle være brugt til at fragte de uvurderlige skatte.

Dengang viste der sig dog ingen spor af hverken toget eller ravkammeret.

Også i 2013 var der rygter om, hvor ravkammeret kunne befinde sig, og her var det endnu mere interessant for danskerne. En tysk marinesoldat ved navn Wilhelm Kraft mente, at skatten lå gemt under jorden i den lille, nordjyske by Asaa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.