Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hidsig kamp om Erdoğan-støttet lovforslag, der vil legalisere tyrkiske barnebrude

Udskældt lov om seksuelle overgreb skal legitimere islamiske ægteskaber med barnebrude, mener kritikere.

»Vi vil ikke tilgive voldtægt af børn« råber tyrkiske kvinder under en demonstration mod regeringens forslag, der vil eftergive voldtægtsmænd deres straf, hvis de kan få deres offer til at acceptere ægteskab med dem. Foto: Yasin Akgul
»Vi vil ikke tilgive voldtægt af børn« råber tyrkiske kvinder under en demonstration mod regeringens forslag, der vil eftergive voldtægtsmænd deres straf, hvis de kan få deres offer til at acceptere ægteskab med dem. Foto: Yasin Akgul

Præsident Erdoğans AKP-parti har underskrevet en tilføjelse til paragraf 103 i den tyrkiske straffelov. Lovforslaget vil med tilbagevirkende kraft betyde, at folk, der inden 16. november 2016 er blevet dømt for seksuelle overgreb, enten kan slippe helt for eller få udsat deres dom, hvis offeret indvilger i et ægteskab med den sigtede. Ifølge lovens bogstav kan en frifindelse eller domsudsættelse kun finde sted, såfremt overgrebet ikke er sket ved »magt, trussel og snyd«.

Paragraf 103 handler om straf i forbindelse med seksuelle overgreb mod børn, og i Tyrkiet er den seksuelle lavalder 15 år. Selv om et barn under 15 år af egen fri vilje har sex med en person, der er over 15, defineres det som seksuelt overgreb ifølge straffeloven.

»Den gældende straffelov er tilstrækkelig til at give amnesti til mindreårige, hvis de er jævnaldrende og har haft seksuelt samleje. Men i det her forslag er der tale om indgåelse af ægteskab. Børn under 16 år kan ikke blive officielt gift, ligegyldigt hvad dette lovforslag siger. Derfor handler det her om at legitimere islamiske ægteskaber og dermed gøre det nemmere for pædofile og forbrydere at forgribe sig på børn,« siger Ceren Akkaya, der er advokat ved Mor Cati Krisecenter for kvinder.

I juli forsøgte regeringen under samme paragraf 103 at sænke den seksuelle lavalder til 12 år, men forfatningsdomstolen forkastede forslaget med den begrundelse, at der var sjusk i formuleringen. Regeringen blev bedt om at komme med et nyt udkast ved årets ud- gang.

Sex er lig med skam

Regeringen forklarede dengang, at loven skulle tillade sex mellem mindreårige og skåne drenge for fængsel, hvis der var tale om samtykke. Men i en tyrkisk sociokulturel kontekst er det svært at tale om seksuel samtykke for mindreårige, fordi sex er lig med skam.

Hvis en pige har været udsat for et seksuelt overgreb eller voldtægt, foretrækker familien ofte, at hun bliver gift med den skyldige og dermed får renset sit navn. Selv hvis der er tale om samtykke, er det en skam for familien og kan ende med æresdrab, hvis ikke pigen bliver gift med modparten.

Den tyrkiske civillov anerkender kun ægteskaber indgået for en borgerlig myndighed og ikke Islamisk indgåede ægteskaber. Mindste­alderen for at indgå ægteskab i Tyrkiet er 18 år, men man kan ved særlige forhold ansøge om at blive gift som 16-årig.

Alligevel er der hvert år tusindvis af familier i Tyrkiet, der gifter deres umyndige døtre bort ved islamiske ægteskaber. Disse barnebrude havner ofte i tvangsægteskaber, og i de fleste tilfælde er manden mange år ældre end den umyndige pige, hvorfor sagerne bliver til pædofilisager.

Hvis ægteskabet bliver opdaget af myndighederne, kan manden straffes med op til 16 års fængsel.

Udskudt på grund af kritik

Selve forslaget om en lovændring er blevet vedtaget, men indførelsen af lovændringen er udskudt til tirsdag efter massiv kritik fra oppositionen. Justitsminister Bekir Bozdag har forsvaret lovforslaget og siger, at loven ikke vil omfatte voldtægtsforbrydere.

»Selv om vi ikke ønsker ægteskaber for mindreårige, så forekommer de. Men på grund af myndighedsalderen ender nogle mænd i fængsel. Vi må give den mindreårige mulighed for samtykke – ægteskabet er ikke nødvendigvis sket ved tvang,« sagde Bozdag på et pressemøde.

Men det er en uacceptabel holdning, mener adjunkt i strafferet Hasan Sinar:

»Hvordan skal et pigebarn give samtykke til, at hun af ’fri vilje’ vil giftes med en mand? Og især hvis han også har forgrebet sig på hende? Familiestrukturen og myndighederne er så autoritære, at en lille pige aldrig vil kunne modsige dem.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.