Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Helvedes hede kan gøre dele af Asien ubeboelig inden 2100

Udregninger af temperatur og fugt viser, at dele af Asien kan blive for varme til, at mennesker kan bo der.

 / AFP PHOTO / Sanjay KANOJIA
/ AFP PHOTO / Sanjay KANOJIA

En stigning i temperatur og fugt som følge af klimaforandringer kan gøre dele af Indien, Pakistan og Bangladesh ubeboelig for mennesker.

Det er ifølge al-Jazeera konklusionen af et studie foretaget på et universitet i Hong Kong.

Forholdene får ifølge studiet betydning for omkring en tredjedel af indbyggerne i et område, som i dag huser 1,5 milliarder mennesker.

»Den mest intense fare fra ekstreme fremtidige hedebølger er koncentreret omkring de tætbeboede landbrugsregioner nær Ganges-floden og flodbassinet Indus,« skriver forfatterne bag studiet.

Studiet adskiller sig ifølge al-Jazeera ved at inddrage fugtighed, når leveforhold udregnes. Det hjælper blandt andet med at sige noget om, hvor hurtigt vand fordamper.

Desuden har man set på menneskekroppens evne til at køle sig selv ned ved at svede.

Forskerne har brugt en metode, hvor man har viklet en våd klud om et termometer.

Ved tilstande, hvor et termometer med en våd klud omkring sig viser 35 grader celsius, får mennesker svært ved at svede for at sænke kroppens temperatur.

Og selv det sved, det lykkes at afgive, fordamper ikke. Det kan føre til hedeanfald med døden til følge inden for få timer selv under afkølede forhold.

Allerede når termometeret med den våde klud viser 31 grader celsius, betragtes det som farligt for mennesker.

Hvis ikke temperaturforandringerne begrænses, viser studiet, at en tredjedel af området i det sydlige Asien jævnligt vil opleve de forhold.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.