Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Helt tys-tys: Nordkorea og USA på hemmelig talefod i Oslo

Meget tyder på, at repræsentanter fra Nordkorea og USA forsøger sig med en fredspibe under uformelle samtaler i Oslo. Forhåbentlig positivt for forholdet mellem de to rivaler, lyder Kinas kommentar.

Kamphanerne USA og Nordkorea er øjensynligt ved at komme på talefod. Ganske vist helt uformelt, nærmest hemmeligt og uden højtstående repræsentanter fra de to lande.

Det er flere sydkoreanske og japanske medier, der skriver om de uformelle kontakter mellem styret i Washington og den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang. Samtalerne skulle ifølge disse medier finde sted i Oslo i disse dage, og ifølge en unavngiven sydkoreansk embedsmand, der citeres af nyhedsbureauet Yonhap, sker det mandag og tirsdag i denne uge.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Shi Xiang, bekræfter, at der er nærkontakt mellem de to lande, der har været på kant med hinanden siden Koreakrigen i 1950erne. Talsmanden bekræfter samtidig, at Oslo er vært for mødet.

Shi Xiang oplyser, at Kina håber, at tys-tys-samtalerne vil bidrage positivt til forholdet mellem USA og Nordkorea.

Trump er parat

Er der hold i nyheden om de uformelle drøftelser, er det en vigtig og potentiel positiv udvikling i den årtier lange føljeton om det nordkoreanske regimes trusler om at bombe rivalerne i Sydkorea og deres amerikanske allierede med atomvåben.

I modsætning til administrationen under præsident Barack Obama har præsident Donald Trump erklæret, at han er parat til at tale med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og det uden forhåndsbetingelser. Altså uden Obama-adminstrationens krav om, at nordkoreanerne forinden dropper landets atomvåbenprogram.

Ikke siden USAs daværende udenrigsminister, Madeleine Albright, besøgte det isolerede Nordkorea og mødtes med regimets daværende leder, Kim Jong-Il, har der været kontakt på højt niveau mellem de to stater.

Norsk udenrigsministerium er tavs

Skal et møde mellem Donald Trump og Kim Jong-un stables på benene, kræver det naturligvis en masse forberedelser på lavere niveau mellem de to lande forinden. Og det er muligvis i det lys, at rapporterne om det uformelle Oslo-møde skal læses.

Ifølge det japanske TV Asahi vil USA være repræsenteret af tidligere ansatte i det amerikanske udenrigsministerium, mens Nordkorea vil stille op med embedsfolk fra landets udenrigsministerium.

NRK – det norske svar på DR – skriver, at udenrigsministeriet i Oslo hverken vil af- eller bekræfte oplysningerne om det uformelle møde. NRK skriver også, at det angiveligt ikke er det norske udenrigsministerium, der er arrangør.

Skiftende norske regeringer har flere gange påtaget sig rolle som mægler i flere af verdens konflikter. Blandt andet forhandlede Norge i al hemmelighed en aftale på plads mellem Israel og palæstinenserne i begyndelsen af 1990erne - kendt som Oslo-aftalen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.