Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hekmatyar sønderbombede Kabul - nu vender han hjem i triumf

Hekmatyar var en berygtet afghansk krigsherre i 1990'erne, men nu spås han vigtig politisk rolle.

Arkivfoto: Den tidligere afghanske krigsherre Gulbuddin Hekmatyar
Arkivfoto: Den tidligere afghanske krigsherre Gulbuddin Hekmatyar

Den tidligere afghanske krigsherre Gulbuddin Hekmatyar vendte torsdag tilbage til hovedstaden Kabul i triumf efter at have levet i skjul i 20 år.

Han opfordrede til fred med Taliban. Men mange lokale er skeptiske over for han tilbagevenden.

Hans første kommentarer var rettet mod regeringen, der støttes af de vestlige lande. Han kaldt den uarbejdsdygtig.

Det skete under en tale ved en pompøs ceremoni i præsidentpaladset

»Få mennesker troede, at bestræbelserne på fred ville bære frugt, men i dag står det klart, at der er en oprigtig vilje til og stræben efter fred, og at den kan nås«, sagde præsident Ashraf Ghani.

Ghani underskrev sidste år en fredsaftale med Hekmatyar, som gjorde oprørslederens parti Hizb-i-Islami til en del af regeringens støtter.

»Det vigtigste for mig er at afslutte denne krig og at redde landet fra krise,« fortalte Hekmatyar tilhørerne.

Hekmatyar var i 1990'erne under borgerkrigen i Afghanistan med til at sønderbombe Kabul. En tredjedel af byen blev lagt i ruiner, og titusinder af mennesker mistede livet.

Men torsdagens velkomst til den kontroversielle klanleder tyder på, at han vil få en fremtrædende placering på den politiske scene i Afghanistan.

/ritzau/Reuters

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.